Laden...

Minister moet opnieuw beslissen over medisch certificaat zweefvliegpiloot

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Minister moet opnieuw beslissen over medisch certificaat zweefvliegpiloot
Arnhem, 28 december 2023

De rechtbank oordeelt dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat zich opnieuw moet buigen over het verstrekken van een medisch certificaat aan een zweefvliegpiloot die multifocale lenzen draagt.

Voor het zelfstandig mogen besturen van een zweefvliegtuig is een Sailplane Pilot Licence (SPL) vereist. Deze SPL mag alleen worden gebruikt als de piloot een medisch certificaat klasse 1, klasse 2 of LAPL (Light Aircraft Pilot Licence) heeft. Met een LAPL-certificaat mag niet commercieel en alleen binnen de EU worden gevlogen. 

Vliegen met multifocale lenzen

De zweefvliegpiloot vroeg de minister om een medisch certificaat LAPL. Deze is vervolgens ook verleend, maar met de beperking dat hij alleen mag vliegen als hij een multifocale bril draagt. De piloot wil graag multifocale lenzen dragen en daarom heeft hij de minister gevraagd om zijn beslissing te heroverwegen. De minister bleef bij zijn standpunt dat zweefvliegpiloten met een LAPL-certificaat geen multifocale lenzen mogen dragen.

Europese regelgeving

De regelgeving over de medische geschiktheid van piloten is opgenomen in Europese Verordeningen. Volgens de rechtbank is hierin alleen bepaald dat zogenoemde klasse 1 of 2 piloten geen multifocale lenzen mogen dragen. Voor LAPL-piloten is dit niet bepaald. Ook zijn er volgens de rechtbank geen aanknopingspunten voor de conclusie dat het uit de regelgeving volgende verbod op het dragen van multifocale lenzen voor klasse 1 en 2 piloten zou gelden voor de gehele luchtvaart. 

Piloot kan voldoen aan eis

De rechtbank leidt uit de regelgeving af dat voor LAPL-piloten de eis geldt dat zij geen abnormale functie van de ogen mogen hebben die waarschijnlijk de vliegveiligheid nadelig beïnvloedt. Daarnaast moeten zij met behulp van corrigerende lenzen op alle afstanden aan de visuele vereisten voldoen. De rechtbank oordeelt dat aan de tweede eis kan worden voldaan door het dragen van multifocale lenzen.

Beroep piloot gegrond

Volgens de rechtbank is het beroep gegrond. De rechtbank vernietigt het bestreden besluit en draagt de minister op om, al dan niet na een nieuwe medische keuring van de zweefvliegpiloot, een nieuwe beslissing op bezwaar te nemen.

Uitspraken