Laden...

Nepverhuurder de cel in voor meerdere oplichtingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nepverhuurder de cel in voor meerdere oplichtingen
Zutphen, 30 mei 2024

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige man uit Beekbergen tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich schuldig aan 3 oplichtingen en een poging daartoe, 2 diefstallen en een vernieling.

Illustratieve afbeelding

De man lichtte tussen 1 juli 2023 en december 2023 meerdere mensen op door zich voor te doen als bonafide woningverhuurder. Hij vertelde de slachtoffers dat zij een woning van hem konden huren en dat zij daarvoor alvast een aanbetaling moesten doen. 3 van de 4 slachtoffers gaven daarop geld aan de man voor een borgsom/huur. 1 van deze personen betrof een moeder met 2 jonge kinderen (7 weken en 7 jaar oud) die met haar kinderen naar de door de man toegezegde woning is gereden. Eenmaal daar aangekomen bleek de door de man afgegeven sleutel niet te passen.

Ook stal de man geld van zijn vriendin, waar hij sinds een week een relatie mee had. Hij nam haar bankpas mee en pinde - in een tijdsbestek van 3 dagen - in totaal 1.740 euro contant. Daarnaast stal de man een fiets en vernielde hij de deur van een hotelkamer.

Vertrouwen geschaad

De man verklaarde tijdens de zitting dat hij de oplichtingen en diefstallen pleegde, omdat hij geld nodig had. De man schaadde door de oplichtingen en diefstallen het vertrouwen van de slachtoffers ernstig. Hij dacht alleen aan zijn eigen financiële gewin en stond niet stil bij de financiële gevolgen voor de slachtoffers. Hij maakte daarbij misbruik van de nijpende situatie op de woningmarkt.

Vaker veroordeeld

De man is in de afgelopen 5 jaar vaker veroordeeld voor vermogensdelicten. Er is dus sprake van veelvuldige recidive. Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de man kampt met jarenlange verslavingsproblematiek en psychische problemen. Er zijn in het verleden diverse klinische behandelingen ingezet, zonder blijvend resultaat. Een nieuw klinisch traject is de enige en laatste mogelijkheid om het patroon van middelengebruik en delictgedrag te doorbreken. De rechtbank legt daarom een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op. Daaraan bijzondere voorwaarden gekoppeld, waaronder klinische opname in een zorginstelling, zodat de man kan worden behandeld. 

Schadevergoedingen

Tot slot moet de man in totaal 2.400 euro aan schadevergoeding betalen aan de verschillende slachtoffers.


Uitspraken