Laden...

Nijmegenaar veroordeeld voor diefstal met geweld en diefstal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nijmegenaar veroordeeld voor diefstal met geweld en diefstal
Arnhem, 18 november 2021

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Nijmegen tot een deels voorwaardelijke jeugddetentie. Daarbij moet de man een leerstraf verrichten. Bij de voorwaardelijke straf legt de rechtbank bijzondere voorwaarden op. De man maakte zich schuldig aan diefstal en diefstal met geweld. 

De man pleegde in november 2020 samen met een minderjarige mededader een gewelddadige diefstal waarbij een iPhone 11 Pro is buitgemaakt. Via Marktplaats legden ze contact met de eigenaar van de telefoon. De daders wekten de indruk geïnteresseerd te zijn in de aankoop van de telefoon en maakten een afspraak. Deze afspraak vond plaats bij de woning van het slachtoffer in Duiven. In de hal van de woning sloeg de man het slachtoffer tegen haar rug en pakte haar bij haar nek om de telefoon in handen te krijgen. De man gaf het slachtoffer een duw en ging er vervolgens met zijn mededader vandoor.

Daarnaast pleegde de man op 7 augustus 2021 een diefstal, waarbij eveneens een telefoon de buit was. 

Geweldselement

De advocaat betoogde in de eerste zaak onder andere dat de man vrijgesproken moet worden van het geweld, nu daar onvoldoende bewijs voor is.

De rechtbank ziet dat anders en ziet geen reden om aan de betrouwbaarheid van de verklaring van het slachtoffer te twijfelen. Haar verklaring wordt ondersteund door de bij de aangifte gevoegde foto's waarop rode vlekken te zien zijn op de rug en nek, de plekken waar het slachtoffer zegt te zijn geraakt. De rechtbank vindt het geweld daarom wettig en overtuigend bewezen.

Eigen financieel gewin

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man en de ernst van de feiten. Het slachtoffer in de eerste zaak is door de man in haar eigen woning belaagd: bij uitstek de plek waar men zich veilig zou moeten kunnen voelen. Zulk soort feiten leidt tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De man heeft alleen oog gehad voor zijn eigen financieel gewin. Zorgelijk daarbij is dat hij dit feit vooraf heeft gepland en voorbereid, wat een berekenende indruk maakt. Dit rekent de rechtbank hem zwaar aan. 

Geen respect andermans eigendom

Nog geen jaar later, terwijl hij onder voorwaarden was geschorst uit de voorlopige hechtenis voor het eerste feit, pleegde de man opnieuw een diefstal. De man geeft daarmee blijk geen respect te hebben voor andermans eigendommen. Diefstal is een misdrijf dat financiële schade, hinder, overlast en ongemak voor de gedupeerde veroorzaakt.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank past in deze zaak het adolescentenstrafrecht toe. In dit soort zaken wordt vaak een onvoorwaardelijke gevangenisstraf of jeugddetentie opgelegd. Dat vindt de rechtbank in dit geval ook passend en legt de man 32 dagen jeugddetentie op, gelijk aan het voorarrest. Daarnaast is een voorwaardelijke jeugddetentie van 120 dagen passend en geboden. Daaraan zijn een aantal bijzondere voorwaarden verbonden, zoals het ondergaan van een ambulante behandeling en beschermd wonen. Dit houdt verband met de persoonlijke omstandigheden van de Nijmegenaar, zijn psychische problematiek en matig tot licht verstandelijke beperking en het recidiverisico.

Uitspraken