Laden...

Nijmegenaar veroordeeld voor het stellen seksueel getinte vragen aan kinderen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nijmegenaar veroordeeld voor het stellen seksueel getinte vragen aan kinderen
Arnhem, 08 april 2019

De rechtbank veroordeelt een 63-jarige man uit Nijmegen tot een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 87 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man moet ook een werkstraf van 120 uur uitvoeren en zich aan bijzondere voorwaarden houden.

De man sprak in Wamel kinderen aan. Hij stelde seksueel getinte vragen. De kinderen zijn niet ingegaan op de voorstellen van de man. Maar de vragen hebben - vooral bij de ouders - een hoop onrust veroorzaakt. De kinderen zijn veel te jong voor dit soort vragen en de rechtbank vindt dat kinderen hier niet mee geconfronteerd mogen worden.

Seksuele behoefte

De man dacht niet aan de gevolgen voor de kinderen en had het doel om op dat moment zijn seksueel opgekomen behoefte te bevredigen. De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij niet het besef had dat hij deze vragen niet aan kinderen kon stellen. De man is zelf in zijn jeugd seksueel misbruikt en moet als geen ander weten hoe groot de gevolgen hiervan kunnen zijn. 

Persoonlijke omstandigheden

De rechtbank houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. De man gaf na aanhouding door de politie direct openheid van zaken. Hij verblijft in een zorginstelling, is therapie gaan volgen en houdt zich aan beperkende voorwaarden. De rechtbank is van mening dat de man inmiddels wel de ernst van zijn handelen heeft ingezien. Hij toonde spijt te hebben van zijn gedrag.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank vindt een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend met daarnaast een taakstraf. De rechtbank vindt een taakstraf noodzakelijk, omdat de ernst van de feiten dit eist, maar ook omdat het belangrijk is de man een zinvolle daginvulling te geven. Aan het voorwaardelijk deel van de op te leggen gevangenisstraf verbindt de rechtbank bijzondere voorwaarden. De man moet vanwege zijn psychische problematiek en zijn verslaving aan cannabis worden behandeld en begeleid. Dit is een van de maatregelen om herhaling te voorkomen.

Uitspraken