Laden...

Nijmegenaar vrijgesproken van heling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Nijmegenaar vrijgesproken van heling
Arnhem, 19 december 2023

De rechtbank spreekt een 29-jarige man uit Nijmegen vrij van het in vereniging plegen van opzetheling, dan wel schuldheling. Het dossier bevat te weinig informatie over op welk moment en onder welke omstandigheden de man de goederen in zijn bezit kreeg.  

Illustratieve afbeelding

Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht de man ervan dat hij tussen 1 januari 2018 en 21 april 2021 in Nijmegen een aantal motorfietsen, motorblokken en snorfietsen in zijn bezit had, terwijl hij wist of moest weten dat deze van diefstal afkomstig waren. De man ontkende dat hij zich hieraan schuldig maakte.   

OM ontvankelijk

De advocaat van de man verzocht het OM niet-ontvankelijk te verklaren, omdat sprake zou zijn van vormverzuimen bij de opsporing van de man. Zo zou de man niet kunnen worden aangemerkt als verdachte. Ook maakte het OM - terwijl dit niet mocht – gebruik van een (burger)pseudokoop. De rechtbank gaat hier niet in mee, maar spreekt de man wel vrij van de verdenkingen. De rechtbank heeft te weinig informatie over op welk moment en onder welke omstandigheden de man de goederen in zijn bezit kreeg. Daar komt bij dat hij – met betrekking tot een aantal goederen - telkens met behulp van de site www.stopheling.nl controleerde of de goederen gestolen waren. Ook belde hij om dit te controleren een 0900-nummer van de politie gebeld. Daaruit kwam geen aanleiding naar voren om te vermoeden dat de goederen gestolen waren. 

Geld terug

Door de politie nam tijdens de insluitingsfouillering een geldbedrag van 1.040 euro in beslag bij de man. De rechtbank geeft dit bedrag terug aan de man, omdat zij hem vrijspreekt van de heling. 

Uitspraken