Laden...

Ontheffing Thermencomplex Berendonck in leefgebied das niet goed gemotiveerd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ontheffing Thermencomplex Berendonck in leefgebied das niet goed gemotiveerd
Arnhem, 04 december 2014

De Staatssecretaris van Economische zaken heeft zijn besluit een ontheffing te verlenen voor een thermencomplex op de Berendonck in een dassenleefgebied niet goed gemotiveerd. Dat heeft de rechtbank vandaag geoordeeld.

Ontheffing verleend door Staatssecretaris

De Staatssecretaris heeft RGV Bad- en Zweminrichtingen B.V. (RGV) ontheffing verleend, omdat het thermencomplex volgens een deskundigenrapport geen nadelige gevolgen heeft voor aanwezigheid van de das op de Berendonck. Er moeten dan wel bepaalde compenserende maatregelen worden getroffen.

Bezwaar tegen verleende ontheffing

Tegen de verleende ontheffing is bezwaar gemaakt door de Stichting Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNM). GNM stelt dat de komst van een thermencomplex wel degelijk nadelige gevolgen heeft voor de das. GNM heeft een rapportage van Stichting Das & Boom overlegd om haar standpunt mee te onderbouwen. Nadat het bezwaar van GNM door de Staatssecretaris ongegrond is verklaard heeft GNM beroep ingesteld bij de rechtbank Gelderland.

Ontheffing niet goed gemotiveerd

De rechtbank is het met GNM eens dat de ontheffing op een aantal punten niet goed is gemotiveerd. Er is onvoldoende onderbouwd dat het thermencomplex op de daarvoor gekozen locatie voor de das de beste oplossing is. Ook heeft de Staatssecretaris niet goed gemotiveerd dat het voedselgebied van de das, dat door het thermencomplex verloren gaat, voldoende wordt gecompenseerd.

Uitspraken