Laden...

Ontheffing voor soortenbescherming Paleis Het Loo terecht verleend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ontheffing voor soortenbescherming Paleis Het Loo terecht verleend
Arnhem, 02 februari 2021

De voorzieningenrechter is voorlopig van oordeel dat de ontheffing voor soortenbescherming door de provincie Gelderland terecht is verleend. De diersoorten zijn volgens de rechter met de opgelegde maatregelen voldoende beschermd. Daarom wijst de voorzieningenrechter het verzoek van buurtbewoners om een voorlopige voorziening te treffen af.

Illustratieve afbeelding

Paleis Het Loo is bezig met grootschalige ontwikkelingsplannen. Een onderdeel daarvan is het vervangen van bomenlanen en het aanleggen van een bosparkeerplaats. Het plan is om diverse bomen op korte termijn te kappen. Buurtbewoners van Paleis Het Loo zijn het hier niet mee eens. Zij vinden dat de monumentale, beeldbepalende bomen behouden moeten worden en zij vragen de voorzieningenrechter om de kap tegen te houden.

Wet natuurbescherming

Om de bomen te kunnen kappen is een ontheffing voor soortenbescherming op grond van de Wet natuurbescherming nodig. De provincie Gelderland verleende deze ontheffing voor verschillende diersoorten, waaronder vleermuizen, de das en het vliegend hert (een keversoort). Paleis Het Loo moest verschillende maatregelen nemen om onder meer de vliegroutes van de vleermuizen bruikbaar te houden en voortplantingsperioden van de beschermde dieren niet te verstoren.

​Alleen oordelen over soortenbescherming

In deze zaak gaat het nu alleen over deze verleende ontheffing voor de bescherming van diersoorten. Dat betekent dat de rechter niet kan oordelen over het kappen van de bomen op zichzelf, zoals verzoekers graag willen. De kap van de bomen is in deze procedure alleen van belang voor zover dit gevolgen heeft voor de beschermde diersoorten. De voorzieningenrechter kan daarom alleen de maatregelen beoordelen die genomen zijn om die diersoorten te beschermen. De voorzieningenrechter vindt dat met die maatregelen die diersoorten voldoende beschermd zijn. Daarom wijst de voorzieningenrechter het verzoek af.

​Hoe verder?

Op een later moment behandelt de rechtbank nog het beroep van de buurtbewoners. De rechtbank geeft dan een definitief oordeel over de ontheffing. Er is hiervoor nog geen datum bekend.

Uitspraken