Laden...

Ontslag van alle rechtsvervolging en zorgmachtiging voor Arnhemmer na poging zware mishandeling politieagent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ontslag van alle rechtsvervolging en zorgmachtiging voor Arnhemmer na poging zware mishandeling politieagent
Arnhem, 02 september 2020

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige Arnhemmer voor een poging tot zware mishandeling van een politieagent. Omdat de man niet toerekeningsvatbaar is ontslaat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging. De rechtbank heeft aan de man een zorgmachtiging van 6 maanden opgelegd.

Op 24 februari 2020 stak of stootte de man een politieagent met een schroevendraaier in zijn gezicht. De politieagent liep hierdoor een snijverwonding vlakbij zijn linkeroog op.

​Poging tot zware mishandeling

Het litteken dat de agent overhoudt zal enigszins zichtbaar blijven, maar is niet dusdanig prominent dat er sprake is van zwaar lichamelijk letsel. Daarom wordt de man vrijgesproken van zware mishandeling. Wel vindt de rechtbank bewezen dat de man – door te steken/stoten met een schroevendraaier richting het gezicht -  de kans op het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel in het leven heeft geroepen en heeft aanvaard. De poging zware mishandeling kan volgens de rechtbank worden bewezen.

Niet toerekeningsvatbaar

Bij de man is sprake van een psychische stoornis. Hij pleegde het misdrijf terwijl hij in een manische/psychotische toestand verkeerde. Omdat deze stoornis het denken en handelen van de man volledig heeft bepaald, kan het misdrijf niet aan hem worden toegerekend. De man is daarom niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. De man zal in het kader van een zorgmachtiging 6 maanden verplichte zorg krijgen. Hij zal in een kliniek worden opgenomen en daar verder worden behandeld en begeleid.

​Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de politieagent een schadevergoeding van ruim 1.900 euro betalen.

Uitspraken