Laden...

Ontslag van alle rechtsvervolging voor doodrijden overvaller

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ontslag van alle rechtsvervolging voor doodrijden overvaller
Arnhem, 05 augustus 2020

De rechtbank ontslaat een 37-jarige man uit Arnhem van alle rechtsvervolging voor het doodrijden van de man die hem kort daarvoor thuis had overvallen en beschoten.

De man wordt in maart 2017 in Arnhem overvallen in zijn woning. De overvaller schiet meerdere keren: bij de voordeur, in de woning en in de tuin. De man en zijn partner vluchten via de schutting de tuin uit. Zij houden een bestelauto staande en stappen daarin. Omdat de weg voor hen door een andere auto is geblokkeerd, draait de man de auto. Op dat moment blijkt de overvaller in dezelfde richting te zijn gerend en voor de auto te staan. De overvaller schiet richting de auto. Vervolgens vinden de 2 aanrijdingen plaats, waarbij de man de overvaller eerst aanrijdt en daarna over hem heen rijdt. De overvaller overlijdt aan de gevolgen van de 2 aanrijdingen.

Noodweer en noodweerexces

Onder bepaalde omstandigheden is een misdrijf niet strafbaar. Daarvan is sprake als iemand handelt uit een noodzakelijke verdediging tegen een aanval of dreiging, uit noodweer. Noodweerexces is als iemand als gevolg van heftige emoties (veroorzaakt door de eerdere aanval/dreiging) te ver gaat in zijn verdediging terwijl de noodweersituatie voorbij is.

2 minuten

Tussen het binnendringen van de overvaller in de woning en de laatste aanrijding zitten slechts 2 minuten. In dit tijdsbestek worden de man en zijn partner meerdere keren beschoten, zelfs tot een seconde voor de 1e aanrijding. Vervolgens eindigt de situatie met de 2e aanrijding 15 seconden later. Door deze dreiging begrijpt de rechtbank dat de emoties zeer heftig en intens zijn geweest dat de man hierdoor niet redelijk kon nadenken. Zij komt tot de conclusie dat de man door de angst en paniek in een toestand is gekomen waarin hij geen controle meer had over zijn denken, gevoelens en keuzes. Vanuit deze toestand heeft hij de overvaller aangereden en overreden.

Niet strafbaar

De man kan volgens de rechtbank voor de 1e aanrijding een beroep doen op noodweer en voor de 2e aanrijding een beroep op noodweerexces. Dit betekent dat de man schuldig is aan doodslag van de overvaller – hij reed hem immers bewust aan –, maar dat hij niet gestraft kan worden. Met deze uitspraak volgt de rechtbank de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding nabestaanden

Op de zitting is duidelijk geworden welke de impact de gebeurtenis van 3 jaar geleden heeft gehad, niet alleen voor verdachte en zijn partner, maar ook voor de dochter van het slachtoffer en andere nabestaanden. De nabestaanden hebben vorderingen tot vergoeding van schade ingediend van ruim 54 duizend euro. Hoe invoelbaar het leed van de nabestaanden ook is, de rechtbank komt met het aannemen van noodweer en noodweerexces niet toe aan oplegging van straf of aan toekenning van schadevergoeding aan de nabestaanden.

Uitspraken