Laden...

Op de rol: ‘2 mannen kunnen ook iets anders doen op het toilet’

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Op de rol: ‘2 mannen kunnen ook iets anders doen op het toilet’
Arnhem, 26 september 2018

De militaire politierechter, de officier van justitie, 2 griffiers, Leon (25)* en diens advocaat staan in de Arnhemse Rijnzaal rond een laptop. Het gezelschap tuurt naar videobeelden die vorig jaar december zijn gemaakt tijdens een mariniersfeestje in de Rotterdamse feestkroeg Après Skihut. ‘Gaat u nog eens terug’, vraagt rechter Eskes. ‘Dit is het moment waarop de bewaker de drugs in uw broek stopt? Ik zie dat niet. Ik zie wel dat hij bukt. Ik heb genoeg gezien’.

Leon is vandaag bij de militaire politierechter omdat hij vorig jaar december xtc en cocaïne bij zich zou hebben gehad tijdens het Rotterdamse mariniersfeestje, en omdat hij een jaar eerder bij ADO Den Haag het (kunstgras)veld zou hebben vernield met een brandende fakkel. Militairen die iets hebben misdaan, staan altijd terecht bij de militaire kamer van de rechtbank Gelderland in Arnhem. ‘Waarom draagt u geen uniform?’, wil de militaire politierechter weten. Omdat hij geen militair meer is. ‘Ik ben ontslagen na dat drugsincident’, zegt Leon. Voordat Leon begin deze zomer door Defensie werd ontslagen, was hij marinier. Eerst op Aruba en later op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Fan

En dan te bedenken dat hij helemaal geen drugs bij zich had in de Skihut, en geen fakkel in het ADO stadion. ‘U zou op 6 augustus 2016 tijdens ADO Den Haag tegen Go Ahead Eagles die brandende fakkel op het veld hebben gegooid. Was u bij die wedstrijd?’, vraagt de militaire politierechter.’ ‘Dat zou kunnen. Ik ben bij veel wedstrijden geweest. Ik weet het niet meer’, antwoordt Leon. ADO zet alles en iedereen voor, tijdens en na een wedstrijd op de video. Op hun beelden is te zien dat bij opkomst van de spelers een man vanaf de Haaglandentribune een fakkel op het kunstgrasveld gooit. Deze beelden zijn vergeleken met foto’s die bij de ingang van de Haaglandentribune van alle supporters zijn gemaakt. ‘Daarop is een man te zien die qua uiterlijk en kleding exact voldoet aan het signalement van de man die de fakkel heeft gegooid. Vervolgens is gekeken op welke toegangskaart die persoon is binnengekomen. Dat zou u zijn geweest’, zegt de rechter. 2 agenten hebben Leon trouwens ook herkend van zijn Facebookprofiel. ‘Dat was ik niet op de videobeelden’, houdt Leon vol.

Jaloers

In de nacht van 7 op 8 december 2017 is hij wél gefilmd, in de Rotterdamse Skihut. Leon vertelt: ‘Nadat we de korpsverjaardag op de kazerne hadden gevierd, zijn we met een stel mariniers naar de Skihut in de stad gegaan. Het was gewoon gezellig. Ik had met een paar meiden oogcontact, en we dansten ook. Maar telkens kwam er een beveiliger tussen. “Kom eens mee”, zei hij tegen mij. Dat deed ik. In een hokje moest ik mijn zakken leegmaken. Hij fouilleerde mij en haalde iets uit mijn voorzak. Ook fouilleerde hij mij aan de voorkant van mijn broek. Terwijl hij dat deed, stopte hij drugs in mijn broek, bij mijn kruis. “Waarom zit je aan mij?”, vroeg ik. Hij haalde zijn eigen drugs uit mijn broek. “Wat is dit?”, vroeg hij. Ik was verbaasd. Hij bedreigde mij. Ik werd erin geluisd omdat hij jaloers was. Hij had gewoon de pik op me.’

Achterzak

‘U hebt de politie die avond een ander verhaal verteld’, constateert politierechter Eskes, terwijl ze door het dossier struint. ‘Wat heb ik dan gezegd?’, vraagt Leon. ‘U zei toen dat de drugs uit uw achterzak kwamen; nu zegt u dat ze uw voorzak kwamen. U heeft toen ook niet verklaard dat de beveiliger drugs in uw broek bij uw kruis had gestopt. Dat is toch vreemd?’ Leon: ‘Ik weet niet meer wat ik heb gezegd. Ik was flabbergasted.’ De beveiliger van de Skihut was dat niet. Hij loopt volgens eigen zeggen al 10 jaar mee in het caféwereldje en kent zijn pappenheimers. Leon viel meisjes lastig, gedroeg zich vreemd, daagde andere bezoekers uit, zijn mond ging voortdurend op en neer en hij had rode en draaiende ogen. Nadat hij Leon eerder die avond al had gewaarschuwd, zag de beveiliger hem met een andere man naar het toilet gaan. ‘Dat gebeurt vaak als mensen drugs willen gebruiken’, aldus de beveiliger in het dossier. In de toiletten betrapt hij Leon, die net een zakje met wit poeder heeft geopend. Daarop neemt hij Leon mee voor fouillering.

Handel

Uit de aangifte en de video-opnames blijkt volgens officier van justitie Van den Bosch zonneklaar dat Leon tijdens ADO tegen de Eagles een brandende fakkel op het kunstgrasveld heeft gegooid. Maar heeft hij het ADO-veld ook vernield? De officier: ‘Ik zie op de beelden dat de fakkel op het veld valt, maar ik weet niet welke schade dat heeft aangericht. Daar is de aangifte onduidelijk over. Dus ga ik vrijspraak vragen.’ Over de drugs in de Après Skihut heeft ze geen twijfels. Uit de camerabeelden die iedereen net op de laptop van de raadsman heeft gezien, blijkt volgens officier Van den Bosch helemaal niet dat de beveiliger van de Skihut Leon erin luist. En dan is er nog iets: Leons slimme telefoon. De officier van justitie: ‘Net na middernacht op 8 december appt verdachte: “Net voor 5 meier handel gehaald. Voor al die gasten”. Een paar minuten eerder zegt hij: “Heb handel bij me. Wil wel effe party”.’ Drugshandel wordt Leon niet ten laste gelegd, maar bezit wel. Dat levert net geen taakstraf op (‘mijnheer heeft geluk’), maar wel een boete van 700 euro.

Dubieus

Natuurlijk moet Leon worden vrijgesproken in de ‘fakkelzaak’, en natuurlijk moet dat ook gebeuren in de ‘Skihutzaak’, vindt raadsman De Vaal. ‘Uit zijn telefoon is een selectie berichten gehaald die een enorm subjectief beeld van mijn cliënt schetsen. Allemaal stukjes die de indruk wekken dat hij iets met drugshandel te maken heeft. Dat is volkomen onterecht en een typisch geval van een tunnelvisie’, aldus de raadsman. Hij vindt de beveiliger van de Skihut onbetrouwbaar. Raadsman De Vaal: ‘Ze gingen met elkaar naar het toilet. Nou en? 2 mannen kunnen ook iets anders doen op het toilet. De beveiliger vond het niet nodig om de politie te bellen, nee hij wilde mijn cliënt zelf aanpakken. Hij was opzichtig en geforceerd op zoek naar iets. Hij haalde de drugs niet uit de zakken van cliënt, hij had ze al in zijn hand.’ De verklaring van de beveiliger is door diens ‘dubieuze gedrag’ volkomen ongeloofwaardig, concludeert raadsman De Vaals.

Strafblad

De verklaring van de beveiliger is allesbehalve ongeloofwaardig. Die van Leon is dat wel, meent de militaire politierechter. Zij spreekt Leon wel vrij in de ‘fakkelzaak’, maar niet in de ‘Skihutzaak’. De verklaringen van de beveiliger en een getuige, de camerabeelden en het onderzoek naar de drugs spreken boekdelen, aldus politierechter Eskes. Omdat Leon geen strafblad heeft en omdat de ‘Skihut’ hem toch al zijn baan bij de marine heeft gekost, volstaat de rechter met een voorwaardelijke boete van 700 euro.

* Leon is niet zijn echte naam.

Uitspraken