Laden...

Oud-docent veroordeeld voor verduisteren geld school uit Harreveld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Oud-docent veroordeeld voor verduisteren geld school uit Harreveld
Zutphen, 23 maart 2020

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige man uit Rijssen voor het verduisteren van geldbedragen toen hij in dienst was van een scholengemeenschap uit Harreveld. Hij krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 maand opgelegd. 

De man werkte al geruime tijd als docent voor de school toen hij in januari 2015 met de school overeen kwam dat hij meer uren zou gaan werken. Ter compensatie zou de man geen extra loon krijgen, maar mocht hij tot een bepaald bedrag privéboodschappen doen met een Makro-pas die hij al in bezit had. Na verloop van tijd kreeg de scholengemeenschap de indruk dat de man meer geld uitgaf dan ze hadden afgesproken. Daaropvolgend schorste de school de man.

Vertrouwen beschaamd

Volgens de rechtbank heeft de man in een periode van 21 ruim maanden 2 keer zoveel geld uitgegeven dan was toegestaan door de school. De man verrijkte zichzelf op die manier tot een bedrag van bijna 7 duizend euro. Hij maakte misbruik van het in hem gestelde vertrouwen. Ook benadeelde de man door zijn werkwijze zowel de school als de publieke sector op financieel vlak. 

Redelijke termijn geschonden

Tijdens de zitting voerde de advocaat aan dat de redelijke termijn is geschonden. De rechtbank gaat hier in mee. Hoewel de duur van deze zaak mede afhankelijk is geweest van de onderzoekswensen van de advocaat neemt dat niet weg dat de zaak een lange periode heeft stilgelegen. En dat lag niet aan de man. De rechtbank houdt daarom bij de strafoplegging rekening met het feit dat de redelijke termijn van 2 jaar is overschreden.

Andere straf dan eis

De officier van justitie eiste een taakstraf van 80 uur. De rechtbank weegt mee dat de man een blanco strafblad heeft. De rechtbank volstaat vanwege het lange tijdsverloop met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Voor deze voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 1 jaar. 

Uitspraken