Laden...

Paardenhandelaar veroordeeld voor fraude vanuit zijn paardenbedrijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Paardenhandelaar veroordeeld voor fraude vanuit zijn paardenbedrijf
Arnhem, 20 september 2018

De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Doetinchem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man maakte zich schuldig aan oplichting, een poging daartoe, schuldheling en het medeplegen van valsheid in geschrift. De Doetinchemmer moet naast zijn straf ook nog ruim 100.000 euro aan de verzekeringsmaatschappijen terugbetalen.

Paarden niet overleden

Illustratieve afbeelding

De man lichtte 4 keer verzekeringsmaatschappijen op door aan hen op te geven dat paarden die bij hem in de manege stonden waren overleden. In 1 geval was het geclaimde paard al eerder overleden, in de andere gevallen leefden de geclaimde paarden nog. 2 maal keerde een verzekeraar ook uit, de andere 2 keer bleef het bij een poging. Daarnaast claimde de man na een inbraak in zijn bedrijf de daarbij gestolen goederen met vervalste rekeningen. Tenslotte was de man in het bezit van een shovel die gestolen bleek te zijn.

Strafbepaling

De officier van justitie eiste 2 jaar gevangenisstraf. De straf van de rechtbank valt lager uit omdat de rechtbank de man vrijspreekt van fraude met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bovendien gaat het om oude feiten (gepleegd tussen 2011 en 2015). Ook heeft de man geen strafblad. Verder keek de rechtbank naar wat in het verleden in vergelijkbare gevallen is opgelegd.

Halfbroer en dierenarts ook bestraft

Naast de Doetinchemmer bestrafte de rechtbank nog 2 andere mannen in dit onderzoek. Een 32-jarige man uit Doetinchem, een halfbroer van verdachte, kreeg een werkstraf van 90 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk. Hij werkte samen met de 34-jarige man bij het oplichten van een verzekeraar. Een dierenarts uit Duitsland werd veroordeeld tot een geldboete van 2.500 euro. Hij had op schrift gesteld dat een paard was overleden zonder dat paard te hebben gezien.

Uitspraken