Laden...

Pakketbezorger veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Groessen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Pakketbezorger veroordeeld voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk in Groessen
Zutphen, 16 april 2024

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige pakketbezorger uit Groesbeek voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Groessen. De rechtbank legt een taakstraf op van 240 uur. Daarbij mag de man een jaar lang geen motorvoertuigen besturen. 

Illustratieve afbeelding

Op 20 juli 2022 reed de man met zijn bestelbus over de Lijkweg in Groessen. Dit is een smalle weg die niet is verdeeld in rijstroken, met aan beide zijden van de weg een rode fietssuggestiestrook. Op de rechter fietssuggestiestrook fietsten het 67-jarige slachtoffer en zijn vrouw op hun elektrische fietsen. Het echtpaar reed in dezelfde richting als de richting waarin de pakketbezorger reed. De man schepte het slachtoffer van achteren, waarna hij niet veel later aan zijn verwondingen overleed.

Slipspoor

De pakketbezorger verklaarde dat hij de fietsers had zien fietsen. Volgens de pakketbezorger had hij bij het passeren van de fietsers niet verder naar links kunnen rijden, maar maakte het slachtoffer een onverwachte beweging naar links, waardoor hij het slachtoffer niet meer kon ontwijken en van achteren aanreed. Het onderzoek dat door de forensische opsporing op de plaats van het ongeval  plaatsvond wees echter anders uit. Uit onder meer een slipspoor kon worden afgeleid dat zowel het slachtoffer als de man op de rechter fietssuggestiestrook reed en dat de man het slachtoffer van achteren aanreed.  

Straf conform eis

Door het noodlottige ongeval is de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar leed aangedaan. Tijdens de rechtszaak verwoordden de kinderen van het slachtoffer op indrukwekkende wijze wat het verlies van hun vader voor hun betekende. De officier van justitie verweet de man niet dat hij het verkeersongeval opzettelijk veroorzaakte, maar wel dat het ongeluk aan zijn schuld te wijten is. De rechtbank gaat hierin mee. De straf die de rechtbank oplegt is gelijk aan de eis van de officier van justitie. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man affectieschade betalen aan de nabestaanden van het slachtoffer. Het gaat hier om een totaalbedrag van 10 duizend euro.  

Uitspraken