Laden...

Permanente verbouwing van Arnhems pand tot kamerverhuurbedrijf toegestaan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Permanente verbouwing van Arnhems pand tot kamerverhuurbedrijf toegestaan
Arnhem, 22 maart 2023

De rechtbank laat de omgevingsvergunning voor het permanent verbouwen van een pand in Arnhem tot kamerverhuurbedrijf in stand. De rechtbank toetste of het plan in overeenstemming is met de bestemmingsplannen Spijkerkwartier en Facetplan Parkeren. Volgens de rechtbank is hiervan sprake.

Illustratieve afbeelding

De eigenaar van het pand verbouwde verbouwde de benedenverdieping en bovenverdiepingen tot studentenkamers. Volgens omwonenden van het pand zou dit in strijd zijn met het bestemmingsplan en stapten daarom naar de rechter. 

Niet in strijd met bestemmingsplan

De rechtbank oordeelt dat het gebruik van het pand als kamerverhuurbedrijf is toegestaan volgens het tijdens de aanvraag geldende bestemmingsplan Spijkerkwartier.  De eigenaar hoeft alleen te zorgen voor voldoende parkeerplaatsen op het eigen terrein als er sprake is van een toename van de behoefte aan het aantal parkeerplaatsen. Daarvan is geen sprake. Het plan is daarom ook niet in strijd met het Facetplan Parkeren.

Gemeente moest omgevingsvergunning verlenen

Omdat er geen sprake is van strijd met de bestemmingsplannen en er zich ook geen andere weigeringsgronden voordoen, moest de gemeente Arnhem de omgevingsvergunning verlenen. De gemeente mocht de aanvraag niet aan het Facetplan woningsplitsing en verkamering toetsen, omdat dit plan pas na de vergunningsaanvraag inwerking is getreden.

Gevolgen woon- en leefklimaat al beoordeeld

Hoewel de omwonenden aangeven overlast te vinden van de kamerbewoning van studenten en zij vinden dat de verhouding tussen kamerverhuur en andere woningen in de wijk nog verder uit balans raakt, mag dit bij de vergunningverlening geen rol meer spelen. De gemeenteraad stond bij de vaststelling van het bestemmingsplan Spijkerkwartier het gebruik voor kamerbewoning toe. De gevolgen voor het woon- en leefklimaat zijn dus al beoordeeld.

Uitspraken