Laden...

Jongen veroordeeld voor rijden in auto zonder kenteken en rijbewijs

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Jongen veroordeeld voor rijden in auto zonder kenteken en rijbewijs
Arnhem, 18 december 2015

De Gelderse kantonrechter heeft vandaag een man uit Ede veroordeeld voor het rijden in een auto zonder kenteken terwijl hij bovendien op dat moment nog geen 18 jaar oud was.

Rijbewijs

De man had aangevoerd dat de auto niet kentekenplichtig was en dat hij ook geen rijbewijs B nodig had voor de auto, ofwel geen 18 hoefde te zijn om de auto te mogen besturen. Volgens hem was de auto namelijk een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) en/of een T5-voertuig. Een T5-voertuig is een land- of bosbouwvoertuig dat meer dan 40 km/u kan rijden. Beide motorrijtuigen hoeven geen kenteken te hebben en hierin mag gereden worden zonder rijbewijs B.

Snelheidsbegrenzer

De auto op de foto is niet het bewuste voertuig in deze zaak (Foto: Hollandse Hoogte)

De auto, een Ssangyong Korando Td, had geen officiële snelheidsbegrenzer maar de constructiesnelheid was eigenhandig beperkt tot 92 km/uur. Op het motorrijtuig was een afgeknotte driehoek geplaatst en het had een 45 km-plaat. Het motorrijtuig had een zitting voor de bestuurder en een passagier.

Geen MMBS

De kantonrechter heeft aan de hand van het Reglement voertuigen bepaald dat een personenauto geen MMBS kan zijn. Voor een MMBS gelden eisen waaraan een personenauto niet voldoet.
Ook vind de kantonrechter dat de auto geen T5-motorrijtuig was. Een motorrijtuig kan pas een T5-motorrijtuig zijn als het ook een landbouw- of bosbouwtrekker is. Daarvan was in dit geval geen sprake. Een motorrijtuig is pas een landbouw- of bosbouwtrekker als het in het bijzonder is ontworpen voor (onder andere) duwen en trekken. Van een personenauto kan dat niet gezegd worden. Die is in het bijzonder ontworpen voor personenvervoer.

Voorwaardelijke geldboete

De kantonrechter vind dat de man niet had moeten rijden in een personenauto terwijl hij daar te jong voor was. Daarmee wordt de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. Dat de man een tractorrijbewijs had, doet daaraan niet af. Ook had de auto geen kenteken. Dat maakt het lastig bij overtredingen de eigenaar of bestuurder van de auto te achterhalen. Om die reden staan op deze feiten forse geldboetes. De man had geen strafblad. Daarnaast is gebleken is dat de regelgeving op dit gebied ingewikkeld is en de RDW blijkbaar een ander signaal afgeeft. Daarom zijn aan de man, die volgend jaar 18 wordt, voor beide overtredingen voorwaardelijke geldboetes opgelegd met een proeftijd van slechts één jaar.

Uitspraken