Laden...

Poging doodslag en vernieling bewezen verklaard

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Poging doodslag en vernieling bewezen verklaard
Arnhem, 20 mei 2020

De rechtbank acht bewezen dat een 49-jarige man poging tot doodslag en vernielingen heeft gepleegd. De man is ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank verleent wel een zorgmachtiging. Dit houdt in dat de man wordt opgenomen in een zorginstelling.

De man maakte zich op 7 december 2019 in Nijmegen schuldig aan poging tot doodslag, door het slachtoffer met een hamer op zijn hoofd te slaan. Hij raakte het slachtoffer bij de oogkas in de buurt van de slaap. Het slachtoffer liep daarbij een gebroken oogkas op. Volgens de rechtbank aanvaarde de man hiermee bewust de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zou kunnen overlijden aan het gevolg van de klap. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De psychiater stelde vast dat de man de strafbare feiten pleegde, terwijl hij in een psychose verkeerde. De rechtbank heeft de conclusie van de psychiater overgenomen. De rechtbank verklaart de man daarom volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. De benadeelde partijen is een bedrag als schadevergoeding toegewezen.

Zorgmachtiging

De officier van justitie diende ook een verzoekschrift in voor een zorgmachtiging. Het was voor de rechtbank Gelderland de eerste keer dat een verzoekschrift voor een zorgmachtiging gelijktijdig met een strafzaak werd behandeld. De rechtbank verleent de zorgmachtiging. Daarbij houdt ze rekening met onder meer het ontslag van alle rechtsvervolging, de persoonlijke omstandigheden van de man en het gevaar voor zichzelf en anderen.

Uitspraken