Laden...

Politierechters vellen oordeel over agressie tegen medewerkers met publieke taak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Politierechters vellen oordeel over agressie tegen medewerkers met publieke taak
Arnhem/Zutphen, 15 april 2016

De politierechters in Arnhem en Zutphen veroordeelden vandaag in totaal 10 verdachten voor mishandeling en/of bedreiging en belediging van medewerkers met een publieke taak. De opgelegde werkstraffen varieerden van 20 tot 40 uur (waarvan 20 uur voorwaardelijk). Daarnaast legde de politierechter in Arnhem aan 1 verdachte een voorwaardelijke celstraf op en kregen 2 verdachten een geldboete. De Zutphense politierechter sprak 1 verdachte vrij.

In Arnhem verschenen 8 verdachten voor de politierechter. Zij stonden terecht voor het beledigen en mishandelen van een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en het bedreigen of beledigen van politieagenten. In Zutphen stonden 2 verdachten voor de politierechter voor onder andere het beledigen van agent van Turkse komaf en het beledigen van agenten op Facebook. In deze laatste zaak volgde vrijspraak. De verdachte zou 2 agenten op Facebook hebben uitgemaakt voor 'homowouten' als reactie op een gepost filmpje over een politieoptreden tijdens de jaarwisseling. Omdat 1 van de agenten niet in het filmpje voorkomt en de verdachte zijn naam niet verder noemde, is de belediging volgens de politierechter niet tegen hem gericht. De tweede agent heeft de uitlating van deze verdachte niet genoemd in haar aangifte. Er is geen reden haar aangifte - die betrekking heeft op een aantal beledigende posts door diverse verdachten - op te rekken zodat verdachte er alsnog onder valt. Niet ten laste gelegd was de belediging van de politie als zodanig.       

Themaweek

Het Openbaar Ministerie (OM) besteedde deze week speciale aandacht aan geweld en agressie tegen medewerkers met een publieke taak. Daarvoor had het OM instanties met publieke taken uitgenodigd. Zo waren bij de zitting op de locatie in Arnhem politieagenten in opleiding aanwezig.

Uitspraken