Laden...

Psychiater uit Zutphen bestraft voor ontucht met patiënte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Psychiater uit Zutphen bestraft voor ontucht met patiënte
Arnhem, 22 augustus 2018

De rechtbank veroordeelt een 59-jarige psychiater uit Zutphen voor ontucht met zijn patiënte. De man krijgt een werkstraf van 200 uur. Daarnaast moet hij de vrouw een schadevergoeding van 2.500 euro betalen.

De man ging een relatie aan met een patiënte die met forse psychiatrische problemen bij hem in behandeling was. Zij hebben meerdere keren seks met elkaar gehad, onder meer in de woning van de man en in een praktijkruimte. De rechtbank stelt vast dat de behandelrelatie en de liefdesrelatie door elkaar liepen. Ook speelde de arts-patiënt relatie een rol in het overwicht dat de psychiater op zijn patiënte had waardoor zij seks met hem had. De rechtbank vindt daarom de ten laste gelegde ontucht bewezen.

Kwetsbaar

De rechtbank neemt het de psychiater bijzonder kwalijk dat hij wist dat zijn patiënte kwetsbaar was en op zoek naar houvast en professionele psychiatrische hulp. Bovendien had hij kennis van haar  voorgeschiedenis.

Geen gevangenisstraf

De officier van justitie eiste dat de psychiater zou worden veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf, waarvan 8 voorwaardelijk, met een beroepsverbod van 5 jaar. Gelet op het blanco strafblad van de man, de kleine kans op herhaling en straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd vindt de rechtbank een gevangenisstraf niet passend. De rechtbank oordeelt dat in deze zaak geen sprake is van een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer, o.a. omdat niet blijkt dat er dwang of geweld is gebruikt. Wel maakte de man inbreuk op de psychische integriteit van de vrouw, maar niet zodanig dat een gevangenisstraf de enige passende maatregel is.

Verwijderd uit BIG register

Volgens de rechtbank is de opgelegde werkstraf passend. Met het oog op de lage kans op herhaling, zoals de reclassering rapporteerde,  legt de rechtbank geen voorwaardelijke gevangenisstraf op. Ook houdt de rechtbank rekening mee dat het Regionaal Tuchtcollege de psychiater uit het ‘BIG register’ verwijderde. Het Centraal Medisch Tuchtcollege behandelt binnenkort het beroep tegen deze uitspraak. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de man.

Verklaring Omtrent het Gedrag

De rechtbank vindt om dezelfde redenen het opleggen van een beroepsverbod niet in verhouding. Bovendien merkt de rechtbank op dat het vinden van werk in de gezondheidszorg voor deze man hoe dan ook moeilijk zal zijn, gelet op de Verklaring Omtrent het Gedrag die hij meestal zal moeten overleggen.
 

Uitspraken