Laden...

Publicatie boek met verklaringen van kroongetuige Passage-proces verboden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Publicatie boek met verklaringen van kroongetuige Passage-proces verboden
Zutphen, 21 oktober 2014

De rechtbank Gelderland heeft op dinsdag 21 oktober 2014 bepaald dat het boek van de journalist Korterink waarin hij verklaringen van een kroongetuige in het Passage-proces heeft opgenomen, niet in de boekhandel mag worden verkocht.

Waarheidsvinding en veiligheid

De landsadvocaat eiste dit publicatieverbod in een spoedkortgeding namens het Openbaar Ministerie. Hij voerde aan dat publicatie van de verklaringen van de kroongetuige het strafrechtelijke proces ernstig zal belemmeren, dat publicatie andere verwante onderzoeken schade toe zal brengen en dat personen die in het boek genoemd worden voor hun veiligheid moeten vrezen.
Ook de advocaat van twee verdachten die in het Passage-proces terechtstaan, sloot zich bij de opvatting van de landsadvocaat aan. Hij vond het zeer schadelijk voor de verdediging van zijn cliënten. Met name omdat getuigen die hij nog wil horen in het proces, hun verklaringen kunnen afstemmen op de verklaringen in het boek. De waarheidsvinding is hiermee niet gediend.

Eerder stadium

De advocaat van de heer Korterink, zijn uitgever en distributeur betoogde dat het OM al in een veel eerder stadium een verbod op publicatie had kunnen eisen. Ook had het OM tot nu toe erg weinig gedaan om andere journalisten van diverse media te sommeren te stoppen met het publiceren over de verklaringen van de kroongetuige het Passage-proces.

Uitspraak

De rechter oordeelde dat het boek, of delen uit het boek, binnen nu en een half jaar niet mogen worden gepubliceerd. Hij heeft respect voor het werk van de journalist die dit integer heeft willen doen. De rechter is van mening dat het moment van publicatie niet gepast is. ‘Het is een strafproces op leven en dood. U volgt dit proces kritisch en dat is ook uw taak. Toch gaat het hier om uiterst gevoelig materiaal en natuurlijk moet het OM dan alles op alles zetten om hun werk goed te kunnen doen’, aldus rechter Vergunst in zijn mondelinge uitspraak. Mocht het OM na zes maanden vinden dat het boek nog steeds niet mag verschijnen, dan kunnen ze opnieuw een verbod tot publicatie eisen.

De heer Korterink moet op straffe van een dwangsom van € 50.000,- alles in het werk stellen om het boek uit de boekhandel te houden. Het vonnis geldt vanaf nu.

Uitspraken