Laden...

Radboudumc hoeft voorlopig de waarschuwing over behandeling Q-koorts niet terug te nemen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Radboudumc hoeft voorlopig de waarschuwing over behandeling Q-koorts niet terug te nemen
Arnhem, 11 september 2019

Het Radboudumc hoeft van de rechtbank Gelderland vooralsnog niet terug te nemen dat de behandeling van Q-koortspatiënten door dokter Kunst gevaarlijk kan zijn. Het ziekenhuis heeft op dit moment voldoende uitgelegd waarom de behandeling gevaarlijk kan zijn. De effectiviteit en veiligheid van de behandeling is nog niet op wetenschappelijk verantwoorde wijze onderzocht. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor de wijze waarop haar waarschuwing door de media is gepresenteerd. De rechtszaak is nog niet afgelopen, er volgt nog een definitieve beslissing.

Behandeling Q-koorts

Veel Q-koortspatiënten kampen met chronische klachten die niet goed zijn te genezen. Dokter Kunst heeft een therapie ontwikkeld waarmee deze patiënten volgens hem wel kunnen herstellen. Bij zijn patiënten wordt bloed afgenomen dat langdurig wordt bewaard. Daarna wordt dit bloed in kleine hoeveelheden weer in het lichaam geïnjecteerd. Het Radboudumc heeft voor deze behandeling gewaarschuwd in verschillende media. Volgens het ziekenhuis kleven aan de behandeling ernstige gezondheidsrisico’s. Kunst wil dat het ziekenhuis deze waarschuwing terugneemt. Hij eist dat de rechtbank het ziekenhuis daartoe zal veroordelen, nog voordat de rechtbank een definitieve beslissing in de zaak neemt.

Vrijheid van meningsuiting – Recht op eer en goede naam

In deze zaak moet worden afgewogen welk recht het zwaarste weegt, het recht op vrijheid van meningsuiting of het recht op eer en goede naam. De rechtbank komt vooralsnog tot het oordeel dat het recht op vrije meningsuiting voor gaat.

Uitspraken