Laden...

Rechtbank legt ISD-maatregel op aan Edenaar voor reeks diefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank legt ISD-maatregel op aan Edenaar voor reeks diefstallen
Arnhem, 24 oktober 2019

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Ede voor het stelen van een fiets en een diefstal uit een verzorgingstehuis en een poging daartoe. Voor deze feiten legt ISD-maatregel op. De Edenaar zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan een poging tot diefstal bij een cafetaria en een diefstal met braak uit de Beatrixkerk. De rechtbank spreekt hem hiervan vrij.

De diefstal van de elektrische fiets en de (poging) diefstal uit het verzorgingstehuis vonden plaats tussen maart 2019 en mei 2019. Volgens de rechtbank heeft de man voor schade en overlast gezorgd. Ook bezorgde hij de bewoners van het tehuis gevoelens van angst en onveiligheid.

Stelselmatige dader

Het is niet de eerste keer dat de man met justitie in aanraking komt. Hij kan worden aangemerkt als stelselmatige dader. De Edenaar liep bovendien nog in zijn proeftijd van eerdere veroordelingen. De rechtbank oordeelt dat de maatschappij voor langere tijd tegen deze man moet worden beschermd. Daarom veroordeelt de rechtbank de man tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders. Dit wordt ook wel de ISD-maatregel genoemd. De man wordt voor 2 jaar in deze inrichting geplaatst, de maximale duur van deze maatregel. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan de benadeelden.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt de man vrij van een poging diefstal bij een cafetaria en een diefstal met braak uit de Beatrixkerk. In de kerk is een schroevendraaier aangetroffen met een DNA-profiel dat matcht met de man. Maar er zaten ook DNA-profielen op van andere personen en er was verder geen ander bewijs dat de Edenaar bij de inbraak betrokken was.

Uitspraken