Laden...

Rechtbank spreekt Lochemse vrij van brandstichting in Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank spreekt Lochemse vrij van brandstichting in Zutphen
Zutphen, 31 augustus 2023

De rechtbank spreekt een 69-jarige vrouw uit Lochem vrij van een brandstichting op 1e Kerstdag in Zutphen. Volgens de rechtbank is er geen wettig en overtuigend bewijs dat sprake was van brandstichting. 

Op 25 december 2022 woedde er in de avond een brand in een chalet in Zutphen. Het chalet werd door het vuur geheel verwoest. De eigenaar had zijn woning 's middags verlaten om met zijn familie kerst te vieren. Toen hij thuiskwam was de brandweer nog druk bezig met de bluswerkzaamheden. De eigenaar zag zijn hele hebben en houden in rook opgaan. 

Verdenking

De chaleteigenaar had het vermoeden dat de brand wellicht door zijn ex-vriendin gesticht was. De relatie was enkele maanden eerder na een ruzie geëindigd. Camerabeelden en DNA-sporen leken het vermoeden van de betrokkenheid van de ex-vriendin te bevestigen. De vrouw bracht de tijd tot aan de rechtszaak op 31 augustus 2023 in de gevangenis door.

Gemoederen lopen hoog op

Tijdens de rechtszaak liepen de gemoederen hoog op. De vrouw betuigde stellig haar onschuld. De woedende chaleteigenaar vorderde de vergoeding van zijn geleden schade. Hoewel de vrouw toegaf dat zij op de avond van de brand met de trein van Lochem naar Zutphen was gereisd, ontkende zij in de buurt van het chalet geweest te zijn. Ook ontkende zij iets met de brand te maken te hebben gehad. 

Vrijspraak

De rechtbank is niet overtuigd dat daadwerkelijk sprake was van brandstichting, omdat de oorzaak en de plek van het ontstaan van de brand niet konden worden vastgesteld. Een andere oorzaak dan brandstichting kan niet worden uitgesloten. De rechtbank spreekt de vrouw daarom vrij. Omdat de rechtbank de vrouw vrijspreekt, is een schadevergoeding aan het adres van de chaleteigenaar niet aan de orde.

Uitspraken