Laden...

Rechtbank veroordeelt meerdere mannen voor betrokkenheid bij een amfetaminelab

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechtbank veroordeelt meerdere mannen voor betrokkenheid bij een amfetaminelab
Arnhem, 25 februari 2020

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Tiel, een 36-jarige man uit Tiel en een 57-jarige man uit Nijmegen tot celstraffen voor betrokkenheid bij een amfetaminelab. Deze celstraffen variëren tussen de 30 en 40 maanden. De rechtbank spreekt de mannen vrij van deelname aan een criminele organisatie. Volgens de rechtbank bevat het dossier onvoldoende bewijs dat zij samen een organisatie vormden die gericht was op het plegen van misdrijven. Een 49-jarige Nijmegenaar kreeg een celstraf van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk voor het dumpen van drugsafval.

Illustratieve afbeelding

In een kantoorpand aan de Kerkenbos in Nijmegen trof de politie op 11 januari 2019 een amfetaminelab aan. De 57-jarige Nijmegenaar was de conciërge van dit pand. De rechtbank oordeelt dat de man dit kantoorpand beschikbaar stelde voor de productie van amfetamine door anderen toegang tot dit pand te geven. Volgens de rechtbank had de Nijmegenaar ook - samen met de mannen uit Tiel - stoffen en voorwerpen in dit kantoorpand voordhanden voor de productie van amfetamine.

Dumpen drugsafval

Verder maakte de 57-jarige Nijmegenaar zich samen met een 49-jarige plaatsgenoot schuldig aan het dumpen van een vat van 600 liter. Daarin zaten afvalstoffen die afkomstig waren van de productie van amfetamine in augustus 2019.
Zij laadden ’s nachts samen het vat in bij het kantoorpand in Nijmegen. De 49-jarige Nijmegenaar dumpte dit vat vervolgens langs de snelweg bij Ressen in de berm.
De rechtbank veroordeelt de 57-jarige man uit Nijmegen daarnaast ook voor het bezitten van een nepwapen.

Vervoeren grondstoffen

De 2 mannen uit Tiel zijn door de rechtbank niet alleen veroordeeld voor betrokkenheid bij het amfetaminelab, maar ook voor het vervoeren van grondstoffen voor amfetamineproductie. De rechtbank stelt vast dat zij met 190 kilo aan grondstoffen in hun auto onderweg waren naar het amfetaminelab in Nijmegen.

Productie xtc-pillen

In de woning van de 28-jarige man uit Tiel trof de politie in 2018 al een machine aan voor het maken van xtc-pillen. Ook vonden zij hoeveelheden MDMA-poeder en xtc-pillen. De rechtbank oordeelt dat de man MDMA-poeder en xtc-pillen in bezit had en dat hij in zijn woning xtc-pillen maakte. Een 29-jarige man uit Vlaardingen werd ook verdacht van het produceren van xtc-pillen in deze woning, maar de rechtbank is op grond van het dossier niet overtuigd dat de man hierbij betrokken was. De rechtbank spreekt de man uit Vlaardingen daarom vrij.

Celstraffen

De 57-jarige man uit Nijmegen en de 36-jarige man uit Tiel zijn door de rechtbank beiden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden. De 28-jarige man uit Tiel heeft een gevangenisstraf van 40 maanden gekregen. Omdat volgens de rechtbank deelname aan een criminele organisatie niet bewezen kan worden, vallen de straffen iets lager uit dan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken