Laden...

Rechter bepaalt: familie moet weg van stuk grond in Elst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechter bepaalt: familie moet weg van stuk grond in Elst
Arnhem, 23 oktober 2018

De voorzieningenrechter bepaalt dat een familie hun kampeermiddelen voor 26 oktober 2018 moet verwijderen van een stuk grond in Elst. Doen zij dat niet, dan mag de gemeente Overbetuwe de daar geplaatste caravans en/of vouwwagens – op kosten van de familie -  verwijderen.

De familie zette zonder toestemming van de gemeente en in strijd met het bestemmingsplan caravans en/of vouwwagens neer op een stuk grond in Elst. De gemeente beval hen de caravans en vouwwagens weg te halen. De familie stelde dat het plaatsen van kampeermiddelen een betoging is volgens artikel 9 van de Grondwet en dat de gemeente met dit besluit hun grondrecht schond. Daarom stapten zij naar de voorzieningenrechter

Grondrecht

De voorzieningenrechter oordeelt dat ook als het neerzetten van de kampeermiddelen moet worden gezien als een betoging er nog steeds sprake is van een wettelijk verbod om die grond in strijd met het bestemmingsplan te gebruiken. Er is niet gebleken dat er nergens in de gemeente kan worden betoogd. De voorzieningenrechter geeft de familie in overweging om met de burgemeester in gesprek te gaan over hun recht om te betogen. 

Geen bijzondere omstandigheden

Er is geen concreet zicht op dat de plek alsnog mag gaan worden gebruikt als standplaats, dus daar had de gemeente volgens de voorzieningenrechter ook niet op hoeven vooruitlopen. De gemeente is niet verplicht om zo snel mogelijk legale standplaatsen voor de familie te creëren.

Uitspraken