Laden...

Rechter weigert vergunning Biogascentrale Varsseveld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Rechter weigert vergunning Biogascentrale Varsseveld
Arnhem, 17 december 2014

De bestuursrechter van de rechtbank Gelderland heeft in een meervoudige kamer op 16 december 2014 de ingediende beroepen tegen de vergunning voor de vestiging van een Biogascentrale in de gemeente Oude IJsselstreek gegrond verklaard. De vergunning voor de vestiging was door het college van gedeputeerde staten van Gelderland verleend aan de Biogasvereniging Achterhoek.

De Biogasvereniging Achterhoek, een collectief van 117 agrarische ondernemers in de Achterhoek, is vanaf 2005 actief op zoek naar mogelijkheden voor een rendabele biogasproductie in de regio Achterhoek.

Vergunning geweigerd

De bestuursrechter oordeelde dat de vergunning om niet in stand kan blijven, omdat het bedrijf niet voldoet aan de wettelijk vereiste beschikbare technieken voor het voorkomen van bodem- en waterverontreiniging. De bestuursrechter heeft de vergunning geweigerd omdat de benodigde aanpassingen niet van ondergeschikte aard zijn en hiervoor een nieuwe aanvraag moet worden gedaan.

Risico op bodem- en oppervlaktewaterverontreiniging

De (vier) te plaatsen bovengrondse vergistingstanks worden volgens de aanvraag niet dubbelwandig maar enkelwandig uitgevoerd. Uit de verleende vergunning bleek verder dat rondom de tanks niet is voorzien in een ondoordringbare omwalling. Dit betekent dat in het geval van een calamiteit, waarbij de tanks breken, een grote hoeveelheid gistende mest vrijkomt die kan afstromen naar de Boven Slinge. Daarmee ontstaat een risico op bodem- en oppervlaktewaterverontreiniging.

Uitspraken