Laden...

Ruim 1000 leerlingen in Gelderland vragen deze week de rechters en juridisch medewerkers de toga van het lijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ruim 1000 leerlingen in Gelderland vragen deze week de rechters en juridisch medewerkers de toga van het lijf
Gelderland, 23 september 2019

Jongeren staan centraal tijdens de Week van de Rechtspraak. Daarom staan ook dit jaar rechters en juridisch medewerkers van rechtbank Gelderland voor de klas. Zij praten met leerlingen op middelbare scholen en het mbo over rechtspraak. Op een interactieve manier laten rechters zien hoe het recht werkt en vertellen vooral veel over hun eigen werk en de bijbehorende dilemma’s.

35 klassen in Gelderland krijgen een bezoek van collega’s. Van Wijchen tot Doetinchem, van Barneveld tot Winterswijk gaan onze collega’s in gesprek met deze jongeren.

Onbekende wereld

Voor de meeste jongeren is de Rechtspraak een onbekende wereld, het staat ver van ze af. Ze denken niet dat ze ooit met een rechter in aanraking zullen komen. Toch kan dat zomaar gebeuren, bijvoorbeeld als hun ouders gaan scheiden of er problemen ontstaan door spijbelen, schulden, online pesten of een vechtpartij tijdens het uitgaan. De Week van de Rechtspraak is bedoeld om jongeren kennis te laten maken met het recht en de rechtspraak. Wat gebeurt er eigenlijk bij rechtbanken en gerechtshoven? Wat doen rechters en hoe komen zij tot een oordeel?

In de klas en online

De Gelderse gastlessen geven scholieren de kans om rechters het hemd van het lijf te vragen. Jongeren die liever online werken , kunnen terecht op Instagram @Rechtvoorjou

Essaywedstrijd

De rechtbank Gelderland vroeg studenten een essay te schrijven over ‘rechtspraak zonder obstakels’. Een rechter krijg je niet zomaar te zien en te spreken. Er zijn veel formele regels en andere drempels. Maar wat is nuttig en wat is overbodig en (hoe) moet het anders? Een jury heeft de beste essays uit de inzendingen geselecteerd.

Prijsuitreiking: Stage én kans op 750 euro en publicatie

De jury, bestaande uit Inge Wessels (HAN), Ashley Terlouw (RUN), Rémy van Leest (rechtbank Gelderland) en Henk van Gelder (onderzoeksjournalist De Gelderlander), heeft de winnaar van de essaywedstrijd gekozen. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 750 euro, mag een dag stage naar keuze lopen bij de rechtbank Gelderland én maakt daarnaast kans op de publicatie van zijn/haar essay in een vaktijdschrift en op Rechtspraak.nl. De Stichting Legal Valley Nederland stelt de geldprijs beschikbaar.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 27 september a.s. in het paleis van justitie in Arnhem. Vanaf 14.00 uur is de prijsuitreiking in een van onze zittingszalen. Rémy van Leest (lid van het gerechtsbestuur) reikt de prijs uit.

Uitspraken