Laden...

Ruurloër krijgt werkstraf voor uithongeren varkens

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Ruurloër krijgt werkstraf voor uithongeren varkens
Arnhem, 17 februari 2017

De economische politierechter veroordeelde een 36-jarige man uit Ruurlo voor het laten verhongeren van zijn dieren. Hij kreeg hiervoor een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden opgelegd. Voor de voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar. Tijdens deze proeftijd mag de man ook geen dieren houden.

Illustratieve afbeelding

In april 2016 maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekend dat er 400 varkens en 5 schapen dood waren aangetroffen in een stal in Ruurlo. De beesten waren omgekomen door honger en dorst.

Straf conform eis

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Volgens zijn advocaat was de man verminderd toerekeningsvatbaar, maar hier ging de economische politierechter niet in mee. Hoe het zover heeft kunnen komen blijft onduidelijk en dat baart de economische politierechter zorgen. De man kende een periode waarin hij zijn verantwoordelijkheden niet nam en deed alsof de problemen niet bestonden. In vergelijkbare zaken wordt in de regel een onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. Wat in het voordeel van de man spreekt, is dat hij niet eerder met justitie in aanraking is geweest, de opwaartse lijn te pakken heeft en gelijk hulp heeft gezocht. Daarnaast heeft de man zijn bedrijf beëindigd en hiermee is het risico op herhaling op de korte termijn verdwenen. Tot slot weegt de rechter mee dat de man werk heeft en dat de zaak veel media-aandacht heeft gehad.

Uitspraken