Laden...

Stichting Zonder Zorgen ontslagen als bewindvoerder voor alle cliënten

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Stichting Zonder Zorgen ontslagen als bewindvoerder voor alle cliënten
Zutphen, 14 maart 2024

De kantonrechter van de rechtbank Overijssel heeft op 29 februari 2024 Stichting Zonder Zorgen ontslagen als bewindvoerder of mentor in meerdere zaken. Slecht uitgevoerd bewind en mentorschap in 2022 is hiervoor de reden. De link naar de uitspraak staat onderaan dit bericht.

De rechtbank Gelderland volgde de rechtbank Overijssel in deze beslissing. Zij heeft de stichting op 4 maart 2024 ontslagen in de zaken waarin dit bureau bij deze rechtbank optreedt als bewindvoerder of mentor.

De stichting heeft haar positie als bewindvoerder misbruikt, waardoor cliënten die veelal in een slechte financiële situatie zaten, er nog slechter voor kwamen te staan. De bewindvoerder van de stichting gaf onder meer geen gehoor aan oproepen van de rechtbank. Ook droeg hij bewind en mentorschap over aan iemand die daarvoor niet bevoegd was. 

Geen gehoor

Het is de taak van de bewindvoerder om verantwoording af te leggen over het gevoerde bewind. Ook voor een mentor geldt dat deze verslag doet aan de kantonrechter over de werkzaamheden. De kantonrechter vindt het noodzakelijk dat een bewindvoerder of mentor op een zitting verschijnt als hij daartoe wordt opgeroepen. Er is gebleken dat de Stichting Zonder Zorgen daarin tekortschiet. Er is op meerdere manieren geprobeerd contact te zoeken met de bestuurder, die tevens de enige bevoegde bewindvoerder en mentor van de stichting is, maar deze heeft niets van zich laten horen.

Niet bevoegd

Via een telefoniste van de stichting is vernomen dat de bewindvoerder vanwege ziekte de zaken heeft verwezen naar een ander persoon om de zaken waar te nemen. Echter bleek dat deze niet bevoegd is om als (assistent) bewindvoerder of mentor op te treden. Bovendien was eerder door de bestuurder aangegeven dat deze persoon geen enkele rol meer zou spelen binnen de Stichting Zonder Zorgen. Vanwege de klachten over het niet ontvangen van leefgeld en klachten van de gemeente over huurachterstanden, concludeert de kantonrechter dat er geen uitvoering meer wordt gegeven aan het bewind en mentorschap.

Ernstige situatie

Het is waarschijnlijk dat de stichting het bewind en mentorschap in 2023 en deels in 2024 op dezelfde onzorgvuldige wijze uitvoerde. Of en zo ja, op welke wijze dit in 2023 en 2024 is gebeurd, kan de rechtbank op dit moment nog niet geheel zeggen.

De kantonrechter heeft beslag laten leggen op de administratie van de Stichting Zonder Zorgen. Daaruit is gebleken dat de situatie ernstig is. Er is geconstateerd dat na het ontslag van de Stichting Zonder Zorgen nog geld is opgenomen van rekeningen van cliënten. Voor alle cliënten is per direct een nieuwe bewindvoerder en/of mentor aangesteld.

Uitspraken