Laden...

Strafzaak vermiste man Borculo loopt vertraging op

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Strafzaak vermiste man Borculo loopt vertraging op
Zutphen, 19 april 2024

De rechtszaak tegen een 29-jarige man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood en verdwijning van Wico van Leeuwen uit Borculo loopt vertraging op. De man wil bij de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak  worden bijgestaan door 2 advocaten, waarvan er 1 op dit moment door de tuchtrechter geschorst is. Daarom vroeg de advocate om uitstel.
Volgens de rechtbank is het recht op rechtsbijstand - door een advocaat naar keuze - een belangrijk recht in het kader van een eerlijk proces. Omdat de man op 8 mei 2024 niet door beide advocaten kan worden bijgestaan, gaat de inhoudelijke behandeling dan niet door. 

De 29-jarige man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood en verdwijning van Wico van Leeuwen uit Borculo. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak was gepland voor 8 mei 2024. Op 5 april 2024 deed de advocate van de man een verzoek om de rechtszaak uit te stellen. Volgens de advocate is zij niet in staat om dan in haar eentje de verdediging te voeren omdat zij nog niet zo lang advocate is. De kantoorgenoot waarmee ze samen deze zaak zou doen is met ingang van 15 april 2024 voor 4 weken geschorst door de Raad van Discipline (tuchtrechter voor advocaten). De advocaten hadden met de man afgesproken dat zij hem samen zouden bijstaan tijdens zijn strafzaak. Door de schorsing van de advocaat is dat op 8 mei 2024 niet mogelijk. 

Redenen uitstel door advocaten slagen niet

Volgens de rechtbank is de stelling dat de advocate gezien haar ervaring niet alleen zelf de verdediging kan voeren geen reden om de zaak aan te houden. De rechtbank toetst zoiets niet. Als een advocaat meldt dat hij optreedt voor een verdachte, dan gaat de rechtbank er vanuit dat die advocaat de behandeling van de zaak voor zijn rekening neemt. Het feit dat de andere advocaat is geschorst, is volgens de rechtbank ook geen reden om de zaak aan te houden. De schorsing is een omstandigheid waarmee rekening gehouden kon worden. Bovendien was de zittingsdatum van 8 mei 2024 in overleg met het kantoor van de advocate vastgesteld. 

Recht op eerlijk proces

Tijdens een extra zitting op 15 april 2024 gaf de man aan dat hij op de inhoudelijke behandeling van zijn zaak rechtsbijstand wil van beide advocaten en dat dit door hen ook zo met hem was afgesproken. Deze onderlinge afspraak is niet met de rechtbank gecommuniceerd. Het gaat de rechtbank echter te ver om verdachte dit aan te rekenen.

Volgens de rechtbank is het recht op rechtsbijstand - door een advocaat naar keuze - een belangrijk recht in het kader van een eerlijk proces. Ook de ernst van de verdenkingen tegen de man speelt bij de afweging een rol. De rechtbank wijst het verzoek tot uitstel daarom toe, hoe teleurstellend deze beslissing ook is voor de familieleden van Van Leeuwen. Een eventueel volgend verzoek om aanhouding (de advocaat heeft beroep ingesteld tegen een andere schorsingsbeslissing van de tuchtrechter) zal mogelijk niet worden gehonoreerd. Naast de individuele belangen van procespartijen en -deelnemers is ook een algemeen belang gemoeid met het behandelen en afdoen van strafzaken binnen een redelijke termijn.

Gevolgen uitstel

Doordat de inhoudelijke behandeling wordt uitgesteld, krijgt de zitting van 8 mei 2024 een pro-formakarakter. De man zit in voorarrest.

Uitspraken