Laden...

Succesvol beroep op noodweerexces bij poging doodslag Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Succesvol beroep op noodweerexces bij poging doodslag Arnhem
Arnhem, 25 april 2018

De 35-jarige vrouw uit Arnhem die een man in zijn buik stak met een mes, deed dat naar oordeel van de rechtbank uit zelfverdediging. De vrouw is niet strafbaar en wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. 

Poging tot doodslag

In februari 2017 nam de vrouw een mes ter hand om zichzelf en haar dochter te beschermen tegen een man die bij haar op bezoek was, maar niet weg wilde gaan. De man liep daarbij een steekwond in zijn onderbuik op. Omdat de rechtbank bewezen vindt dat de vrouw die verwonding met het mes heeft veroorzaakt, is volgens de rechtbank sprake van een poging tot doodslag.

Zelfverdediging: noodweer en noodweerexces

De rechtbank vindt echter dat sprake was van een situatie waarin de vrouw zich mocht verdedigen. De man had de vrouw, haar vriendin en het 1,5 jaar oude dochtertje van de vrouw op de grond geduwd. Dat de vrouw vervolgens deze situatie te lijf ging met een mes vindt de rechtbank niet in verhouding staan tot wat de man deed. Een beroep op noodweer slaagde daarom niet, maar het beroep op noodweerexces (een overschrijding van de grenzen van de noodzakelijke verdediging) slaagt wel. De rechtbank vindt het aannemelijk dat de keuze van de vrouw om een mes ter hand te nemen het gevolg was van een zogenaamde hevige gemoedsbeweging, veroorzaakt door de man.

Vordering schadevergoeding niet beoordeeld

Het slachtoffer had een schadevergoeding gevraagd. Omdat de vrouw wordt ontslagen van alle rechtsvervolging verklaart de rechtbank de man in die vordering niet-ontvankelijk. Hij kan zijn vordering aanbrengen bij de civiele rechter.

Uitspraken