Laden...

TBS en 9 jaar celstraf voor doden moeder in Heerde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > TBS en 9 jaar celstraf voor doden moeder in Heerde
Zutphen, 02 augustus 2021

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Heerde voor doodslag, de man bracht zijn moeder met geweld om het leven. De rechtbank legt tbs met dwangverpleging op, daarbij krijgt hij een gevangenisstraf van 9 jaar.

Man ontkent

De vrouw werd dood gevonden in haar huis, waar ze met haar zoon woonde. Ze lag in doeken gewikkeld onder de radiator in de woonkamer. Ze is met veel geweld om het leven gebracht. De man ontkent iedere betrokkenheid. Buren verklaarden dat ze een ruzie tussen de vrouw en haar zoon hadden gehoord, waarna ze gebonk en gesleep hoorden. De man geeft toe dat er ruzie is geweest, maar zegt daarna een oxazepam te hebben genomen, naar bed te zijn gegaan en niets te hebben gehoord. Het lichaam heeft hij niet in de woonkamer zien liggen. De rechtbank vindt zijn verklaring onaannemelijk. Er is geen bewijs dat een ander dan de zoon verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder.  

Niet met voorbedachte rade

De rechtbank vindt doodslag bewezen, maar niet dat er sprake is geweest van voorbedachte rade. Omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat de man last heeft van psychoses, is aan de man tbs met dwangverpleging opgelegd. Daarbij legt de rechtbank aan de man een gevangenisstraf van 9 jaar op, waarbij de rechtbank meewoog dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De officier eiste dat de man 10 jaar cel en tbs met dwangverpleging kreeg. 

Schadevergoeding

De broer en zus van de man krijgen beide ruim 18.000 euro aan schadevergoeding voor materiele schade en smartengeld

Uitspraken