Laden...

Taakstraf Arnhemmer voor mishandelen bedreigen en proberen af te persen ex-vriendin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraf Arnhemmer voor mishandelen bedreigen en proberen af te persen ex-vriendin
Arnhem, 11 februari 2020

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Arnhem voor het mishandelen, bedreigen en het proberen af te persen van zijn ex-vriendin. De man krijgt een taakstraf van 100 uur. Ook moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Na een relatiebreuk tussen de destijds 19-jarige man en zijn toenmalige vriendin deden zich meerdere en zeer vervelende incidenten voor. De man dwong het slachtoffer ruim een maand lang hem geld te geven. Ook dreigde hij foto’s van haar in haar ondergoed te verspreiden als ze niet betaalde. Het slachtoffer gaf hem het geld uiteindelijk niet. Verder bedreigde de man zijn ex-vriendin door via WhatsApp te zeggen dat hij haar tanden uit haar mond zou slaan. Vervolgens mishandelde de Arnhemmer haar ook daadwerkelijk, terwijl zij aan het werk was bij de Albert Heijn. Nadat hij een winkelmandje richting haar hoofd gooide, schopte hij haar 2 keer. Volgens de rechtbank deed de man dit niet uit zelfverdediging.

OM mocht man aanklagen voor poging afpersing

De man gaf toe dat hij probeerde om het slachtoffer te dwingen hem geld te geven. Maar volgens zijn advocaat mocht het Openbaar Ministerie (OM) de man niet had vervolgen omdat het slachtoffer niet op tijd een klacht zou hebben ingediend. Voor sommige vergrijpen moet het OM binnen 3 maanden overgaan tot strafvervolging. De rechtbank constateert dat het klopt dat het slachtoffer pas na 3 maanden - door het doen van een klacht - heeft laten weten dat zij de man wilde vervolgen voor de afpersing. Maar uit andere stukken blijkt dat zij ook binnen 3 maanden kenbaar maakte dat zij vervolging wenste. Omdat voldoende duidelijk is dat zij vervolging wenste en omdat het klachtvereiste is gesteld ter bescherming van het slachtoffer en niet ter bescherming van een verdachte, oordeelt de rechtbank dat het OM de man wel mag vervolgen voor dit feit. Volgens de rechtbank maakt de man zich schuldig aan een poging tot afpersing.

Vrijspraak voor heimelijk maken van foto’s

Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de foto’s die hij dreigde te verspreiden, heeft gemaakt zonder toestemming van zijn ex-vriendin. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van het stiekem maken van foto’s.

Tijdsverloop

De rechtbank houdt rekening met de jeugdige leeftijd van de man tijdens het plegen van de misdrijven. Ook heeft het lang geduurd voordat de zaak op zitting is gekomen. De rechtbank legt wel een forse taakstraf op, omdat zij deze misdrijven heel erg vindt.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer. Dit bedrag bestaat uit de eigen bijdrage van de ziektekostenverzekering en smartengeld.

Uitspraken