Laden...

Taakstraf en gevangenisstraf gelijk aan voorarrest voor openlijk geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraf en gevangenisstraf gelijk aan voorarrest voor openlijk geweld
Zutphen, 13 juli 2023

De rechtbank legt een taakstraf van 150 uur en een gevangenisstraf van 4 dagen op aan een 21-jarige man uit Zutphen en een 23-jarige man uit Brummen. De rechtbank veroordeelt hen vanwege openlijke geweldpleging in Zutphen. Ook had de 23-jarige man een boksbeugel in bezit. De 21-jarige man wordt vrijgesproken van vernieling van een snorfiets.

Openlijke geweldpleging en bezit boksbeugel bewezen

In maart 2021 gingen de mannen naar de kapperszaak van het slachtoffer. De 23-jarige man gaf aan dat hij wilden praten over een incident eerder op de dag. Het slachtoffer verklaarde dat hij daarna door de mannen werd aangevallen. De 23-jarige man verklaarde dat hij het slachtoffer 1 klap gaf. De 21-jarige man zei dat hij de mannen alleen uit elkaar wilde halen. Volgens een getuige werd het slachtoffer door het duo bestookt. Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat beide mannen geweld tegen hem gebruikten. De rechtbank gaat uit van de verklaring van het slachtoffer, omdat zijn verklaring ondersteund wordt door de verwondingen zoals die staan beschreven in de letselrapportage en de verklaring van een getuige. De rechtbank vindt bewezen dat het duo samen geweld toepaste, waardoor het slachtoffer gewond raakte.  

Nadat de politie de 23-jarige man aanhield, vond de politie een boksbeugel in zijn jaszak. De rechtbank vindt het bezit van de boksbeugel ook bewezen.

Vrijspraak vernieling

De mannen stapten na de vechtpartij in een auto. Een agent, die geen uniform droeg, zette zijn snorfiets voor de auto en wilde de mannen tegenhouden. Bij het wegrijden raakte de auto de snorfiets. De officier verdacht de 21-jarige man ervan dat hij achter het stuur zat en dat hij de snorfiets omver reed. De rechtbank is van oordeel dat zij niet met voldoende zekerheid kan vaststellen wie de auto bestuurde. De rechtbank spreekt de 21-jarige man daarom vrij van vernieling van de snorfiets.

Straf

Het slachtoffer is onder andere meerdere keren tegen zijn hoofd geslagen, zijn keel is dichtgeknepen en er werd met de duimen hard in de ogen van slachtoffer gedrukt. Dit alles moet voor het slachtoffer erg beangstigend zijn geweest. De rechtbank legt - rekening houdend met de ernst van het delict en de persoonlijke omstandigheden van de mannen - aan het duo een taakstraf van 150 uur en een gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest op. Ook moeten de mannen 1.000 euro aan immateriële schade en 792 euro aan proceskosten aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken