Laden...

Taakstraf voor gevaarlijk verkeersgedrag in Ede

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraf voor gevaarlijk verkeersgedrag in Ede
Arnhem, 05 juli 2024

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige man uit Hooglanderveen voor verkeersgedrag waarin hij meerdere verkeersregels in ernstige mate heeft geschonden. Door zijn gedrag ontstond er levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor anderen. Een andere auto raakte van de weg en botste tegen een boom. De man krijgt een taakstraf van 160 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Daarbij legt de rechtbank aan de man een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar op.

Op 8 mei 2021 reed de man met zijn auto met aanzienlijk te hoge snelheden op onder meer de Rijksweg N224 in Ede. Hij reed daarbij onder meer door rood en voerde verschillende gevaarlijke manoeuvres uit. Hij nam daarmee heel grote risico's, vooral voor anderen. De rechtbank neemt de man dit gedrag kwalijk. 

Conform eis

De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met het feit dat de reclassering een (deels) voorwaardelijke straf heeft geadviseerd. Aan dit voorwaardelijke strafdeel zouden dan voorwaarden verbonden moeten worden, zoals een meldplicht en een behandeling voor emotie- en agressieregulatie. De man is daarvoor gemotiveerd. De rechtbank houdt verder rekening met het tijdsverloop en straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd.

De rechtbank legt een werkstraf op van 160 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Aan de voorwaardelijke straf verbindt de rechtbank de bijzondere voorwaarden meldplicht en behandelverplichting. Verder legt de rechtbank een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van 1 jaar. De proeftijd is 2 jaar.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan 2 slachtoffers. Aan 1 slachtoffer moet hij ruim 1.600 euro betalen en aan een ander slachtoffer 4.500 euro. 

Uitspraken