Laden...

Taakstraf voor trap tegen hoofd na stapavond in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraf voor trap tegen hoofd na stapavond in Arnhem
Arnhem, 14 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Westervoort tot een taakstraf van 160 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk voor een poging tot zware mishandeling. Daarbij moet de man zich 3 jaar lang laten behandelen en melden bij de reclassering.

Illustratieve afbeelding

Op 4 augustus 2022 - toen de meeste kroegen op de Korenmarkt in Arnhem gesloten waren - zat een grote groep personen buiten op een betonnen rand muziek te luisteren en met elkaar te praten. De 24-jarige man kreeg daarbij een woordenwisseling met het slachtoffer. Op enig moment spuugde het slachtoffer in het gezicht van de man, waarop de man terug spuugde en wegliep. Het slachtoffer werd in bedwang gehouden, maar wist toch in de richting van de man te rennen. Zij riep daarbij dat zij hem ging slaan. De man zat op dat moment op de rugleuning van een bankje. Toen het slachtoffer dichtbij de man kwam, trapte hij met zijn voet in haar gezicht. Het slachtoffer viel achterover op de grond en de man ging er vandoor.

Poging tot zware mishandeling

De rechtbank oordeelt dat de man zich niet schuldig maakte aan zware mishandeling, omdat het slachtoffer geen zware verwondingen overhield aan de trap. Wel vindt de rechtbank bewezen dat de man schuldig is aan een poging tot zware mishandeling, omdat er een aanmerkelijke kans bestond dat het slachtoffer door de trap zwaar gewond zou kunnen raken. 

Geen zelfverdediging

Volgens de advocaat van de man was er sprake van noodweerexces (zelfverdediging), omdat de man ervan schrok dat het slachtoffer ineens voor zijn neus stond. Daarom gooide hij in een fractie van een seconde - uit schrik en vrees - zijn been omhoog. De rechtbank gaat hier niet in mee. De rechtbank vindt niet aannemelijk dat de man zodanig van het slachtoffer schrok dat hij daardoor een trap in haar gezicht gaf. 

Taakstraf

De rechtbank veroordeelt de man tot een taakstraf van 160 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. In die 3 jaar moet de man zich melden bij de reclassering. Daarnaast moet de man zich laten behandelen. Doet hij dit niet, dan moet hij alsnog 60 uur taakstraf verrichten. 

De rechtbank houdt er bij de strafoplegging rekening mee dat het slachtoffer zelf de confrontatie zocht met de man. De rechtbank legt dezelfde onvoorwaardelijke taakstraf op als de officier van justitie eiste, maar de officier van justitie eiste ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen. Een gevangenisstraf vindt de rechtbank in deze zaak niet passend. Daarom legt zij in plaats van een voorwaardelijke gevangenisstraf 60 uur voorwaardelijke taakstraf op aan de man.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan het slachtoffer een bedrag van ruim 1.400 euro aan schadevergoeding betalen. Aan de ene kant voor de medische kosten die het slachtoffer moest maken en aan de andere kant voor het letsel dat zij overhield aan de trap. 

Uitspraken