Laden...

Taakstraffen voor echtpaar uit Uddel voor PGB-fraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraffen voor echtpaar uit Uddel voor PGB-fraude
Zutphen, 09 april 2020

De rechtbank veroordeelt een echtpaar uit Uddel tot taakstraffen voor hun betrokkenheid bij fraude met persoonsgebonden budgetten (PGB’s). Aan de 66-jarige man wordt een taakstraf van 240 uur opgelegd. Zijn 50-jarige vrouw krijgt een taakstraf van 180 uur. Hun bedrijf, dat zorg verleent aan cliënten met autisme, moet een boete betalen van 25 duizend euro.

De man maakte bijna 5 jaar lang valse facturen en verantwoordingsformulieren op en diende deze in bij regionale zorgkantoren. Door op de facturen en formulieren hogere bedragen aan verleende zorg in te vullen dan in werkelijkheid aan zorg was verleend, werden door de zorgkantoren te hoge bedragen aan PGB vastgesteld en uitbetaald. Het echtpaar en hun bedrijf verrijkte zich op deze manier op onrechtmatige wijze.

PGB-systeem aangetast

De rechtbank overweegt dat dit soort fraude het fundament van het PGB-systeem aantast. Ze rekent het de man en vrouw nog meer aan dat zij als zorgverleners deel uitmaken van dat systeem. De rechtbank merkt nog wel op dat de inzet en betrokkenheid van het echtpaar bij cliënten en de kwaliteit van de verleende zorg niet ter discussie staat.

Lang tijdsverloop

Bij het opleggen van de straf houdt de rechtbank er onder andere rekening mee dat het onderzoek in de zaak 7 jaar heeft geduurd. Daarom vindt de rechtbank een gevangenisstraf, die door de officier van justitie wel was geëist, niet passend.

Uitspraken