Laden...

Taakstraffen voor vijftal na openlijk geweld in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Taakstraffen voor vijftal na openlijk geweld in Apeldoorn
Zutphen, 11 januari 2024

De rechtbank veroordeelt 5 mannen voor hun betrokkenheid bij openlijk geweld in Apeldoorn. De straffen variëren van een werkstraf van 60 uur tot taakstraffen van 120 uur. De rechtbank spreekt een 69-jarige man uit Utrecht vrij van mogelijke betrokkenheid bij dit openlijk geweld, omdat ze niet kan vaststellen welke rol hij speelde bij het geweld.   

Op 9 december 2019 vond in Apeldoorn openlijk geweld plaats waarbij 2 families betrokken waren. De ene familie zou onder andere met pepperspray hebben gespoten en een wapen op het lichaam van iemand hebben gedrukt. Daarbij renden ze achter meerdere personen aan. Dit gebeurde al dan niet met een vuurwapen. 

Openlijk geweld, wapenbezit en poging zware mishandeling

De rechtbank veroordeelt 5 familieleden voor dit geweld. Deze personen gebruikten ook daadwerkelijk zelf geweld. 2 broers van deze familie maakten zich daarnaast schuldig aan een poging zware mishandeling eerder op die dag tegen 1 van dezelfde slachtoffers. Dit slachtoffer werd met een hard voorwerp tegen het hoofd geslagen en bovendien tegen zijn lichaam geslagen. 

Een aantal mannen maakten zich verder schuldig aan vuurwapenbezit en bedreiging met een vuurwapen.

Gevoelens van angst en onveiligheid

De 2 incidenten vonden midden in een woonwijk plaats. Meerdere buurtbewoners waren hier getuige van. Dit soort incidenten heeft grote impact en brengt in de samenleving gevoelens van angst en onveiligheid teweeg. De rechtbank rekent de familieleden dit zwaar aan.

Verschillende taakstraffen

De rechtbank houdt bij het bepalen van de straf rekening met enerzijds de ernst van het geweld maar anderzijds zeker ook met het forse tijdsverloop. De rechtbank houdt bij het opleggen van de straffen rekening met ieders aandeel in het geweld. Een 28-jarige man uit Apeldoorn krijgt een taakstraf van 60 uur, terwijl een 33-jarige man uit Almelo een werkstraf van 90 uur moet verrichten. Een 31-jarige man uit Apeldoorn, een 33-jarige man uit Almelo en een 36-jarige man uit Duiven krijgen voor hun aandeel in het geweld een taakstraf van 120 uur. 

Vordering tot schadevergoeding niet-ontvankelijk

Tijdens het openlijk geweld zou er ook geschoten zijn. Hierbij zou 1 van de slachtoffers een schotwond hebben opgelopen. Hij diende vanwege deze schotwond een verzoek tot schadevergoeding in. Omdat het schieten niet op de tenlastelegging staat, verklaart de rechtbank deze vordering niet-ontvankelijk. 

Vrijspraak 6e man

De rechtbank spreekt een 69-jarige Utrechter vrij van betrokkenheid bij het incident, omdat ze niet kan vaststellen dat hij een rol speelde bij het geweld.

Slachtoffers ook vervolgd

De slachtoffers zijn ook zelf verdachte in dit onderzoek. Zij zouden zich tijdens het incident op 9 december 2019 schuldig hebben gemaakt aan het vasthouden van een knuppel en het slaan van een persoon. De rechtbank doet in die zaken op vrijdag 12 januari 2024 uitspraak. 

Uitspraken