Laden...

Tbs met dwangverpleging Arnhemmer voor steekincident Park Sonsbeek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging Arnhemmer voor steekincident Park Sonsbeek
Arnhem, 29 juni 2018

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man uit Arnhem voor poging doodslag op 2 personen. Hij krijgt hiervoor de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opgelegd.

Op 11 juni 2017 stak de man zonder aanleiding 2 mannen neer. Dit gebeurde in het Park Sonsbeek in Arnhem, waar op dat moment een muziekevenement plaatsvond. Het ene slachtoffer werd in zijn arm geraakt. Daarbij zijn 2 aders in de buurt van de slagader doorgestoken. Het andere slachtoffer liep verwondingen op in zijn arm en borst.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Op basis van een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), stelt de rechtbank vast dat de man lijdt aan schizofrenie. Tijdens het steekincident leed de Arnhemmer ook aan deze stoornis. Hierdoor was hij volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens het plegen van dit feit. Daarom kan de man niet als een strafbare dader worden aangemerkt en hem daardoor geen straf worden opgelegd.

Tbs met dwangverpleging

Omdat de man door zijn stoornis een gevaar vormt voor de samenleving, legt de rechtbank aan hem de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Volgens de rechtbank is dit de enige manier waarop de veiligheid van anderen kan worden gewaarborgd.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de twee slachtoffers een schadevergoeding betalen van ruim 2.000 en 3.000 euro.

Uitspraken