Laden...

Tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op Arnhem Centraal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op Arnhem Centraal
Arnhem, 05 februari 2021

De rechtbank veroordeelt een 39-jarige man uit Arnhem voor poging tot doodslag. De man is ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat het misdrijf niet aan de man is toe te rekenen. De rechtbank legt tbs met dwangverpleging op.

De man maakte zich op 20 december 2019 schuldig aan een poging tot doodslag, door op het Centraal Station in Arnhem het slachtoffer meerdere keren met een hamer op zijn hoofd te slaan.  

Vrijspraak bedreigen agenten

De man werd ook verdacht van het bedreigen van 2 politieagenten na zijn aanhouding. De rechtbank spreekt de man hiervan vrij, omdat de uitlatingen te algemeen van aard waren en bovendien niet specifiek gericht tegen de politieagenten.  

Psychose

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De psycholoog en psychiater stelden vast dat de man tijdens het misdrijf in een psychose verkeerde. De rechtbank neemt de conclusie van de deskundigen over dat het misdrijf niet aan de man is toe te rekenen. Daarom ontslaat ze hem van alle rechtsvervolging.

Tbs met dwangverpleging

Op advies van de deskundigen is onderzocht of de man opgenomen kan worden op basis van een Wvggz-zorgmachtiging. Deze procedure is na een negatief advies van de ingeschakelde geneesheer-directeur stopgezet. De rechtbank maakt uit dit advies op dat kijkend naar het hoge risico op herhaling een behandeling in het kader van een zorgmachtiging niet adequaat zal zijn. De rechtbank legt de man de maatregel van terbeschikkingstelling met dwangverpleging op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 2.300 euro aan het slachtoffer betalen. Bij de bepaling van de hoogte van dit bedrag houdt de rechtbank rekening met een deel eigen schuld aan de kant van het slachtoffer, omdat hij de geweldsspiraal in gang heet gezet.

Uitspraken