Laden...

Tbs met dwangverpleging voor steken vader met aardappelschilmesje in Harderwijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor steken vader met aardappelschilmesje in Harderwijk
Zutphen, 12 december 2023

De rechtbank legt een 32-jarige man uit Ermelo tbs met dwangverpleging op vanwege een poging tot doodslag op zijn vader. Daarbij legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel (GVM) op.

Illustratieve afbeelding

In september 2022 was het slachtoffer met zijn zoon thuis in Harderwijk. De zoon begon onrustig door de kamer te lopen. Een moment later liep de man ineens richting zijn vader en sprong hij bovenop hem. Hij had een aardappelschilmes in zijn hand en stak daarmee krachtig in zijn vaders richting. Na een worsteling sneed de man met het mesje langs zijn vaders hals. Het slachtoffer had een snee in zijn nek, wat volgens een arts potentieel dodelijk kon zijn.

Poging doodslag

De rechtbank heeft geen reden om te twijfelen aan de verklaring van het slachtoffer vanwege o.a. camerabeelden, letselanalyse en de verklaring van de zoon zelf. De rechtbank vindt bewezen dat de 32-jarige man schuldig is aan poging doodslag.

Ontoerekeningsvatbaar

De psychiater concludeert dat bij de man sprake is van een chronisch psychotisch proces. Daarnaast is er sprake van alcohol- en verslavingsproblematiek met softdrugs, harddrugs en medicatiegebruik.

Deskundigen concludeerden dat de man tijdens het plegen van het delict volledig ontoerekeningsvatbaar was. De rechtbank neemt deze conclusie over.

Ontslag van alle rechtsvervolging

Volgens deskundigen is het risico op gewelddadig gedrag in de toekomst hoog. Behandeling en intensieve begeleiding met een zeer hoog beveiligingsniveau zijn volgens hen noodzakelijk om de kans op herhaling te verlagen. Vanwege de ontoerekeningsvatbaarheid ontslaat de rechtbank de man van alle rechtsvervolging en krijgt hij geen straf. Wel legt de rechtbank tbs-met dwangverpleging en een GVM op. Dit komt overeen met de eis van de officier van justitie.

Uitspraken