Laden...

Tbs met dwangverpleging voor zware mishandeling in psychiatrische kliniek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor zware mishandeling in psychiatrische kliniek
Arnhem, 29 september 2020

De rechtbank legt een 62-jarige vrouw uit Nijmegen tbs met dwangverpleging op voor zware mishandeling.

De vrouw - die op het moment van het incident was opgenomen in een psychiatrische kliniek van  Pro Persona - maakte zich schuldig aan zware mishandeling van een medepatiënt. De vrouw sloeg deze medepatiënt - die op dat moment lag te slapen - meerdere keren met een glazen voorwerp op het hoofd en in het gezicht. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond. Het slachtoffer probeerde nog, toen ze wakker werd, met haar handen haar hoofd en gezicht te beschermen. Daardoor zijn meerdere pezen van haar vingers doorgesneden. Het slachtoffer is hiervan nog steeds aan het herstellen. Het is onduidelijk of de pezen in haar handen ooit volledig zullen herstellen.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Volgens de psychiater en psycholoog had de vrouw tijdens het incident een psychose. Het is zeer waarschijnlijk dat haar gedrag volledig gestuurd werd door deze ziekelijke stoornis. Door het causale verband tussen de psychose en de gepleegde zware mishandeling kan dit feit niet aan de vrouw worden toegerekend. De rechtbank ontslaat haar daarom van alle rechtsvervolging.

Tbs met dwangverpleging

De psychiater adviseerde om tbs met dwangverpleging op te leggen, terwijl de psycholoog adviseerde om tbs met voorwaarden op te leggen. Als tbs met voorwaarden niet mogelijk blijkt, adviseerde de psycholoog tbs met dwangverpleging. De rechtbank volgt het advies van de psychiater met betrekking tot de op te leggen maatregel. Een behandeling in een reguliere GGZ-instelling kan de veiligheid van de maatschappij niet waarborgen. Kijkend naar de stoornissen van de vrouw is er namelijk sprake van een grote kans dat de vrouw opnieuw de fout in gaat. Daarnaast wordt ze niet in staat geacht voorwaarden na te leven. Het ontbreekt  haar aan ziektebesef en ziekte-inzicht. Daardoor is een tbs met voorwaarden niet haalbaar.

Uitspraken