Laden...

Tbs met voorwaarden voor man die jarenlang vrouw stalkte

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tbs met voorwaarden voor man die jarenlang vrouw stalkte
Zutphen, 23 mei 2023

De rechtbank ontslaat een 31-jarige man uit Beek van alle rechtsvervolging die een vrouw ruim 6 jaar lang stalkte. Volgens de rechtbank is de belaging niet aan de man niet toe te rekenen, omdat hij lijdt aan waanbeelden. De man moet voor deze waanbeelden behandeld moet worden. Daarom legt de rechtbank tbs met voorwaarden op. 

Illustratieve afbeelding

Volgens de man zijn de vrouw en hij tweelingzielen die bij elkaar horen. In 2015 startte de man zijn zoektocht naar de vrouw via een Facebookpagina. In 2016 wist hij het e-mailadres van de vrouw te achterhalen en stuurde haar vervolgens vele mails. De man probeerde hiermee contact tussen hen tot stand te brengen. Ondanks dat de vrouw vaak aangaf geen contact met hem te willen, ging hij hiermee door. De man meende dat hij de vrouw niet stalkte en omschreef zijn handelen als een liefdesverklaring.

Het bleef niet bij het sturen van mails. De man zocht online informatie over de vrouw en haar omgeving. Zo maakte de man onder andere een website en plaatse daarop beledigende foto's en teksten over de vrouw en haar partner. Ook belde de man naar het werk van de vrouw en nam via LinkedIn contact op met een collega van de vrouw. Verder stuurde de man het slachtoffer kaarten en bloemen en vroeg informatie over de vrouw bij het Kadaster op. Daarnaast deed hij zich bij een makelaar voor als de vrouw om zo haar huis te koop te laten zetten. Daarnaast bedreigde de man de vrouw met de dood in aanwezigheid van politieagenten toen zij de man een contactverbod wilden overhandigen. De rechtbank vindt daarom bewezen dat de man de vrouw ruim 6 jaar stalkte en haar daarnaast ook bedreigde. 

Stalken moeder slachtoffer

De man stuurde ook mails naar de moeder van de vrouw en plaatste veel berichten met nare teksten op een Facebookpagina, omdat hij vond dat de moeder van de vrouw het contact tussen hen tegenhield. De rechtbank vindt daarom ook bewezen dat de man de moeder van de vrouw stalkte. 

Volledig ontoerekeningsvatbaar

De man is door een psycholoog en psychiater onderzocht. Zij constateerden dat de man aan waanbeelden leidt. De man stalkte en bedreigde de vrouw en haar moeder volledig onder invloed van zijn waanbeelden. De rechtbank oordeelt dat de stalking en bedreiging niet aan hem kunnen worden toegerekend, waardoor aan de man geen straf kan worden opgelegd. Omdat de man in een kliniek behandeld moet worden, legt de rechtbank aan de man tbs met voorwaarden op. Verder legt de rechtbank onder andere een contact- en locatieverbod op. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan de vrouw en haar moeder van respectievelijk 2.500 euro en 1.000 euro.  

Uitspraken