Laden...

The Sting mag 'Distrikt Foxy jas' niet meer verkopen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > The Sting mag 'Distrikt Foxy jas' niet meer verkopen
Arnhem, 15 november 2019

De Nederlandse modeketen The Sting mag niet langer haar damesparka ‘Distrikt Foxy’ op de markt brengen, omdat deze jas inbreuk maakt op de auteursrechten van de Chinese vennootschap Krakatau Ltd. op de damesparka ‘Qw183’. Dat heeft de kortgedingrechter op vordering van Krakatau beslist.

Krakatau heeft in het najaar van 2018 een damesparka ontwikkeld en op de markt gebracht. De parka heeft een glad front waar geen zakken, kleppen of logo’s op zijn verwerkt. Op het front bevindt zich een brede band die de achterliggende rits aan het zicht onttrekt met aan weerszijden een grote zwarte rubberen rits. Eenzelfde soort zwarte ritsen zijn ook aan de zijkanten van de jas terug te vinden. Verder is de capuchon van de jas voorzien van een koord, waarmee de capuchon via een lus kan worden aangetrokken.

De parka heeft daarnaast een binnenjas die zowel als voering in de parka kan worden geritst alsook afzonderlijk van de parka als jas tweezijdig kan worden gedragen. The Sting heeft in het najaar van 2019 ook een vrouwenparka op de markt gebracht, waarin al deze elementen op vrijwel dezelfde wijze terugkomen. Volgens Krakatau maakt The Sting daarmee inbreuk op haar auteursrecht. Zij stapte daarom naar de rechter.

Inbreuk op auteursrecht

De kortgedingrechter oordeelt dat de parka van Krakatau vanwege de combinatie van elementen creatieve keuzes van de maker bevat die de jas als geheel een eigen duidelijk herkenbaar aanzien en karakter geven, met een duidelijk gestileerd en in het oog springend beeld tot gevolg. De parka heeft daarom een eigen oorspronkelijk karakter en draagt de persoonlijke stempel van de maker, zodat op de parka een auteursrecht rust.

Nu de parka van The Sting vanwege een soortgelijke combinatie van elementen dezelfde totaalindruk maakt, maakt The Sting met die jas inbreuk op het auteursrecht van Krakatau. Op zich bestaan tussen de jassen ook wel enkele verschillen, maar die zijn niet relevant voor de totaalindruk van de jas. Dit leidt ertoe dat The Sting haar Distrikt Foxy jas niet langer mag verkopen, in voorraad mag hebben of mag (laten) maken. Blijft The Sting dat toch doen, dan moet zij een dwangsom betalen.

Uitspraken