Laden...

Tot 3 maanden gevangenisstraf voor openlijk geweld Sonsbeekpark tijdens Koningsdag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 3 maanden gevangenisstraf voor openlijk geweld Sonsbeekpark tijdens Koningsdag
Arnhem, 11 maart 2022

De politierechter veroordeelt 2 mannen en 2 vrouwen voor hun aandeel in het openlijk geweld in het Sonsbeekpark in Arnhem tijdens Koningsdag 2021. De politierechter legt aan de twee mannen en een vrouw een taakstraf op, variërend tussen de 100 uur en 180 uur. De tweede vrouw is veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

Op 27 april 2021 was het ondanks alle coronamaatregelen erg druk in het park. De politie besloot daardoor om het Sonsbeekpark te ontruimen. De sfeer sloeg om en werd grimmiger. Uiteindelijk escaleerde de situatie. Omstanders gooiden met voorwerpen als bierflessen, blikjes en kratten in de richting van politieagenten. De politieagenten voerden charges uit om de rust te laten terugkeren.

Sprake van openlijk geweld

Eén van de vragen die de politierechter moest beantwoorden is of er sprake was van het openlijk geweld gericht tegen personen of goederen. Volgens de politierechter is dat het geval. De politieagenten werden (fysiek) belaagd en met voorwerpen bekogeld. De vervolgvraag is of de verdachten hierin een wezenlijk aandeel hebben in het geweld.  

Openlijk geweld en winkeldiefstal

De politierechter legt een 35-jarige vrouw uit Arnhem een werkstraf van 100 uur op. Volgens hem staat vast dat vrouw een blikje gooide in de richting van de agenten. Daarmee heeft de vrouw daarmee een bijdrage geleverd aan het openlijk geweld.  De vrouw maakte zich daarnaast op 5 augustus 2020 schuldig aan een winkeldiefstal. De vrouw bekende de diefstal.

Volgens de politierechter is een 22-jarige vrouw uit Arnhem schuldig aan openlijk door meerdere voorwerpen naar de politie te gooien. Ook spuugde van dichtbij naar een agente. Zij had een belangrijk aandeel in het aanhoudende geweld en werd daarom veroordeeld tot 3 maanden gevangenisstraf.

Een 19-jarige man uit Arnhem werd veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. De politierechter nam hem in het bijzonder kwalijk dat hij er op een gegeven moment bewust voor koos om in het geweld te stappen en tot twee keer toe een voorwerp naar de politie te gooien. Niet verschenen

Een 19-jarige man uit Duiven kwam niet opdagen bij de behandeling van zijn zaak. Op de beelden is te zien dat hij tot tweemaal toe met een vuilniszak gooide naar de politie. De politierechter legt een werkstraf van 180 uur aan hem op en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf

Schadevergoeding

Tot slot moeten alle verdachten gezamenlijk een schadevergoeding van 500 euro betalen aan 1 van de agenten. Deze agent raakte gewond tijdens de ongeregeldheden. 

Zaak aangehouden en ingetrokken

De zaak van 24-jarige man uit Arnhem ging niet door en wordt op een later moment behandeld. De zaak van 46-jarige man uit Hengelo is ingetrokken door de officier van justitie.  

Uitspraken