Laden...

Tot 5 jaar celstraf voor betrokkenheid drugslab Voorst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 5 jaar celstraf voor betrokkenheid drugslab Voorst
Zutphen, 27 maart 2019

De rechtbank veroordeelt 4 mannen en een vrouw voor betrokkenheid bij een drugslaboratorium op een perceel in Voorst. Daarnaast veroordeelt de rechtbank 1 van deze mannen en de vrouw ook voor betrokkenheid bij 2 hennepkwekerijen op hetzelfde perceel. Tot slot veroordeelt de rechtbank de eigenaar van 1 van deze 2 hennepkwekerijen. De straffen variëren van 6 maanden tot 5 jaar celstraf. De vrouw krijgt naast een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar ook een taakstraf van 240 uur.

Op 10 januari 2018 trof de politie een drugslaboratorium aan bij op een perceel waar in 2015 en 2017 ook al hennepkwekerijen zijn aangetroffen. In het lab werd amfetamine geproduceerd. Het drugsafval werd geloosd in een nabij gelegen sloot. De productie van harddrugs en de teelt van hennep gaat gepaard met allerlei vormen van criminaliteit en brand- en ontploffingsgevaar. Bovendien zorgt het lozen van drugsafval in de natuur voor ernstige milieuvervuiling. De rechtbank rekent het alle betrokkenen zwaar aan dat zij zich hebben bezig gehouden met deze feiten.

Eigenaren drugslaboratorium

De rechtbank ziet een 44-jarige man en een 36-jarige man uit Deventer als de eigenaren van het drugslab. Zij krijgen respectievelijk celstraffen van 5 en 4 jaar opgelegd. Een 42-jarige man uit Twello leverde de grondstoffen. Hij krijgt een celstraf van 30 maanden.

Bewoners

De bewoners van het perceel, een 51-jarige man en een 48-jarige vrouw, stelden hun schuur ter beschikking aan het drietal om daar een lab in te vestigen. Ook hielden zij zich op verschillende manieren bezig met de eerder aangetroffen hennepkwekerijen. Daarbij was de rol van de man steeds groter dan die van de vrouw. De man krijgt daarom een gevangenisstraf van 24 maanden en een voorwaardelijke geldboete van 10 duizend euro opgelegd. De vrouw krijgt een voorwaardelijke celstraf van 1 jaar en moet daarnaast een taakstraf van 240 uur uitvoeren.

Hennepkwekerij 2017

Een 39-jarige man uit Deventer is door de rechtbank aangemerkt als eigenaar van de in 2017 aangetroffen hennepkwekerij. Hij krijgt een celstraf van 6 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Verdiende geld terugbetalen

De rechtbank bepaalt tot slot dat alle veroordeelden het door hen met de productie van harddrugs en de teelt van hennep verdiende geld moeten terugbetalen aan de Staat.

Uitspraken