Laden...

Tot 5 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij productie Crystal Meth

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 5 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij productie Crystal Meth
Arnhem, 08 december 2021

De rechtbank veroordeelt 2 Mexicanen (46 en 27 jaar) en een 36-jarige man uit Dordrecht voor het produceren en aanwezig hebben van metamfetamine. Dit trio maakte zich ook schuldig aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor de productie van metamfetamine. Beide Mexicanen krijgen 5 jaar gevangenisstraf, de Dordtenaar moet 2,5 jaar de cel in.

Een 65-jarige man uit Herwijnen en een 66-jarige man uit Gorinchem maakten zich schuldig aan medeplichtigheid aan de productie van metamfetamine. De rechtbank veroordeelt hen tot respectievelijk 15 en 12 maanden celstraf. De 65-jarige man moet ook een geldboete van 10 duizend euro betalen. 

Illustratieve afbeelding

Op 6 juni 2020 deed de politie een inval bij een woning in Herwijnen. In een schuur, aan de woning, troffen zij een drugslaboratorium aan voor het produceren van de synthetische drugs metamfetamine (Crystal Meth). De politie trof grote partijen synthetische drugs aan. Tijdens de inval in het drugslab hield de politie 2 Mexicanen aan.

Rolverdeling drugslab Herwijnen

De Mexicanen werkten in het drugslab als een zogeheten kok. Zij ‘kookten’ daar de Crystal Meth. De rol van de 36-jarige man uit Dordrecht bestond uit chauffeursdiensten, zoals het ophalen en wegbrengen van de Mexicaanse koks, het vervoeren van grondstoffen en eindproducten, het verzorgen van de boodschappen voor de Mexicanen en het doen van klusjes in en voor het drugslab. Zijn rol vervulde hij in opdracht van 1 van de leden van de organisatie. Hij was daarbij voor zijn opdrachtgever ook de ogen en de oren ter plaatse.

De rechtbank vindt bewezen dat de 2 Mexicanen samen met de 36-jarige man metamfetamine hebben geproduceerd en dat zij daartoe voorbereidingshandelingen hebben verricht. De rechtbank vindt ook bewezen dat zij de aangetroffen metamfetamine aanwezig hebben gehad.

Medeplichtigheid

De rechtbank vindt de 65-jarige man uit Herwijnen en de 66-jarige man uit Gorinchem medeplichtig aan de productie van de aangetroffen metamfetamine en aan het aanwezig hebben daarvan. De 65-jarige man uit Herwijnen verhuurde de schuur in Herwijnen op naam van zijn bedrijf . De 66-jarige man uit Gorinchem huurde deze schuur op naam van zijn stichting. Volgens de rechtbank wisten beide mannen dat er in de schuur metamfetamine werd geproduceerd.

Drugslab in Eemnes

Op 16 februari 2020 deed de politie een inval op een perceel in Eemnes. In 2 schuren op het perceel troffen zij een drugslab aan. Beide schuren waren ingericht en in gebruik voor het op zeer grote schaal produceren van synthetische drugs, met name Crystal Meth. Ook hier trof de politie grote hoeveelheden drugs aan. De rechtbank vindt bewezen dat de 2 Mexicanen ook hier samen de Crystal Meth hebben gekookt.

​EncroChat-berichten

De bewezenverklaring van de rechtbank is grotendeels gebaseerd op EncroChat-berichten. Deze versleutelde berichten zijn door Franse autoriteiten verkregen door middel van een hack van de EncroChat-server in Frankrijk. De wijze waarop EncroChat is gehackt wordt door Frankrijk beschouwd als nationaal staatsgeheim. De advocaat van de 36-jarige man voerde verweer tegen het gebruik van deze berichten voor het bewijs. De rechtbank verwerpt deze verweren.

Uitspraken