Laden...

Tot 5 jaar gevangenisstraf voor overval op camerawinkel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 5 jaar gevangenisstraf voor overval op camerawinkel
Zutphen, 17 november 2020

De rechtbank veroordeelt 5 mannen uit Litouwen voor een brutale overval op een camerawinkel in Apeldoorn op 5 augustus 2019. De mannen krijgen verschillende straffen opgelegd: 5 jaar cel voor een 45-jarige man uit Kawnas, 24 maanden jeugddetentie voor een (ten tijde van de overval 17-jarige) man uit Druskininkai, 4,5 jaar cel voor een 21 jarige plaatsgenoot. 2 mannen van 23 en 22 jaar uit Klapeida kregen respectievelijk 5 jaar en 4 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Illustratieve afbeelding

Tijdens de overval sloegen de mannen vitrines stuk en stalen ze voor ruim 31.000 euro aan goederen. Ook gebruikten ze geweld hierbij. Zo is onder meer een medewerker bedreigd met een (imitatie)wapen, naar de grond gebracht en vervolgens geboeid. Ook spoten ze meerdere medewerkers en klanten met pepperspray in (de richting van) hun gezicht. Het spreekt voor zich dat de (op deze manier uitgevoerde) overval voor de slachtoffers een bijzonder traumatische ervaring is geweest.

Vrijspraak

Voor brandstichting van de vluchtauto houdt de rechtbank de man van 23 uit Klapeida verantwoordelijk. Uit het dossier blijkt niet dat de anderen daarbij betrokken waren.

2 van de 5 mannen werden er daarnaast van verdacht dat zij een valse identiteitskaart voorhanden hebben gehad. Ook dat acht de rechtbank niet bewezen. Naar de identiteitskaarten is onderzoek gedaan en uit dat onderzoek is gebleken dat de identiteitskaarten geen kenmerken van vervalsing vertoonden en dat het echte exemplaren betrof.

Straffen

De straffen die de rechtbank oplegt zijn lager dan door de officier van justitie zijn geëist. Dit komt omdat de rechtbank rekening houdt met de zogenoemde oriëntatiepunten voor straftoemeting Daaruit volgt dat voor een overval op een winkel met geweld een gevangenisstraf van 3 jaar als uitgangspunt geldt.

Schadevergoeding

Tot slot moeten de mannen in totaal ruim 3.000 euro aan schadevergoeding betalen aan de slachtoffers.

Uitspraken