Laden...

Tot 6 jaar celstraf voor criminele organisatie die hennep teelde en verhandelde

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 6 jaar celstraf voor criminele organisatie die hennep teelde en verhandelde
Arnhem, 10 december 2018

De rechtbank veroordeelt een grote groep mannen die betrokken waren bij een professionele criminele organisatie die op grote schaal hennep teelde en verhandelde. De 3 hoofdverdachten krijgen gevangenisstraffen van 6, 6 en 5 jaar.

Grootschalig en professioneel

Illustratieve foto

De criminele organisatie teelde en verhandelde tussen 2007 en 2015 op grote schaal en op professionele wijze hennep. De criminele organisatie was betrokken bij tenminste 14 hennepkwekerijen en de handel in hennep en hennepstekken vanuit een growshop in Velp. Er waren 22 verdachten in dit onderzoek. De elektriciteit  voor de hennepkwekerijen nam de criminele organisatie illegaal af. De hennepkwekerijen leverden een gevaar op voor de omgeving, omdat deze in woonwijken en op bedrijventerreinen werden opgezet. 

Bij 5 leden van de criminele organisatie zijn vuurwapens, patronen, stroomstootwapens of busjes pepperspray aangetroffen.

3 leiders criminele organisatie

Een 53-jarige man uit Arnhem hield zich voornamelijk bezig met de handel in hennep en hennepstekken. Een 42-jarige man uit Arnhem stuurde de knipploegen aan. Een 49-jarige man uit Spanje beoordeelde de geschiktheid van nieuwe locaties voor kwekerijen. De 2 Arnhemmers en de man uit Spanje investeerden gezamenlijk of in wisselende samenstellingen in de hennepkwekerijen. De 3 mannen stuurden samen de opbouw en het verzorgen van de kwekerij, de inkoop van de stekken, het knippen van de hennep en de verkoop van hennep aan. De rechtbank bestraft het trio ook voor het witwassen van de criminele winsten. De 53-jarige Arnhemmer en de man uit Spanje krijgen een gevangenisstraf van 6 jaar, de 42-jarige Arnhemmer krijgt 5 jaar gevangenisstraf. 

Bouw en beheer hennepkwekerijen

3 mannen bouwden en beheerden kwekerijen en knipten hennep. Een andere man adviseerde over hennepteelt. 2 mannen waren de technische mensen. Bij de opbouw van kwekerijen plaatsten zij airco’s, maakten zij schakelkasten, legden het leidingwerk aan en verzorgden de illegale aansluiting op het stroomnet. Ook verhielpen zij storingen in de kwekerijen.

Vervoer en growshop

Een man verzorgde het vervoer van geld, hennep en hennepstekken. 2 andere mannen werkten in de growshop. Naast growshopartikelen kochten en verkochten zij hennep en hennepstekken.

Daarnaast waren er meerdere mensen die meehielpen bij de opbouw en het verzorgen van de kwekerijen en het knippen van de hennep.

Verklarende verdachten

Het aandeel in de criminele organisatie van 3 mannen rechtvaardigt een forse, deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Maar hun verklaringen over hun eigen betrokkenheid en over hun medeverdachten hadden ernstige gevolgen voor hun leven. Zij leven sinds 2015 in angst. Zij worden nog steeds bedreigd door mensen verbonden aan deze criminele organisatie. Daarom legt de rechtbank aan hen geheel voorwaardelijke gevangenisstraffen op.

Uitspraken