Laden...

Tot 6 jaar celstraf voor mensenhandel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 6 jaar celstraf voor mensenhandel
Arnhem, 30 maart 2022

De rechtbank veroordeelt 4 mannen en een vrouw voor hun betrokkenheid bij mensenhandel. Een 30-jarige man uit Apeldoorn krijgt met 6 jaar gevangenisstraf de hoogste straf. Hij wordt gezien als de leider in het geheel. 

De 5 haalden 2 vrouwen uit Hongarije op om in Nederland in de prostitutie te werken. Eenmaal in Nederland aangekomen werden de slachtoffers uitgebuit. Zij moesten nagenoeg dagelijks klanten ontvangen en lange dagen maken. De seksadvertenties werden voor de slachtoffers gemaakt, waarbij voor hen werd bepaald welke handelingen ze bij klanten moesten uitvoeren. Dit betekende in de praktijk: vrijwel alles. Alle prostitutieafspraken werden gemaakt door de verdachten, waarbij de slachtoffers geen inspraak hadden over het aantal klanten. Van de opbrengst van de prostitutiewerkzaamheden mochten de slachtoffers maar een klein gedeelte houden. Zij konden niet uit deze situatie ontsnappen. Aan de ene kant omdat zij met onvoldoende geld in een land waren waarvan zij de taal niet spraken. Aan de andere kant omdat de daders dreigden de slachtoffers of hun familie wat aan te doen als zij zouden vertrekken.  

Leidende rol

De zwaarste straf krijgt een 30-jarige man uit Apeldoorn. Hij had een leidende rol in het geheel en krijgt 6 jaar celstraf. 

Vervoeren en bewaken slachtoffers

Een 29-jarige man uit Ugchelen krijgt 5 jaar gevangenisstraf. Hij was op meerdere aspecten betrokken bij de mensenhandel. Zo hield hij zich bezig met de huisvesting en het vervoeren en bewaken van de slachtoffers.

Huren woningen en plaatsen advertenties

Een 32-jarige vrouw uit dezelfde plaats krijgt 4 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank hield zij zich bezig met het huren van de vakantiewoningen en het maken en plaatsen van de advertenties. Ook maakte zij afspraken met klanten voor de slachtoffers.  

Contacten leggen in Hongarije

Een 29-jarige Hongaar krijgt 3 jaar gevangenisstraf. De rechtbank oordeelt dat hij een grote rol heeft gespeeld bij het leggen van de contacten in Hongarije. Verder was de man betrokken bij het huren van de woningen en het bewaken van de slachtoffers. 

Hand- en spandiensten

Een 24-jarige man uit Otterlo krijgt 48 maanden gevangenisstraf waarvan 16 maanden voorwaardelijk. Zijn rol bestond uit het werven en vervoeren van de slachtoffers. Ook mishandelde hij 1 van de slachtoffers. Verder verrichtte de man hand- en spandiensten voor de leider, zoals bellen, boodschappen doen en tolken. 

Daders direct cel in

De officier van justitie vorderde in alle zaken om de schorsing van de voorlopige hechtenis met onmiddellijke ingang op te heffen. De rechtbank gaat hierin mee. Dit betekent dat alle daders direct terug naar de gevangenis moeten. Volgens de rechtbank is het maatschappelijk gezien niet aanvaardbaar dat zij een (eventueel) hoger beroep in vrijheid zouden mogen afwachten. De persoonlijke omstandigheden van de daders wegen volgens de rechtbank minder zwaar dan de belangen van de samenleving.   

Schadevergoeding

Tot slot moeten de daders samen ook een schadevergoeding van bijna 20 duizend euro aan elk van de slachtoffers betalen. 

Uitspraken