Laden...

Tot 6 jaar gevangenisstraf voor productie amfetamine in loods Terborg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Tot 6 jaar gevangenisstraf voor productie amfetamine in loods Terborg
Zutphen, 30 december 2019

De rechtbank Gelderland veroordeelt 6 mannen voor de productie van amfetamine, het voorbereiden van de verdere productie van amfetamine en het aanwezig hebben van 147 liter amfetamine in een loods in Terborg. De straffen die de rechtbank oplegt variëren van een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden tot een gevangenisstraf van 6 jaar.

Illustratieve afbeelding

Op 11 april 2017 deed de politie een inval in een loods in Terborg. Daar troffen zij een berg afval aan met daaronder verscholen een omgekeerde zeecontainer. Een kleine opening in de zeecontainer leidde naar verschillende ruimtes die in gebruik waren als drugslaboratorium. Op het moment van de inval werd er drugs geproduceerd.

Dit soort drugslabs zijn schadelijk voor het milieu, de volksgezondheid en algemeen bekend is dat dit vaak samen gaat met andere vormen van criminaliteit. De rechtbank rekent het de mannen aan dat ze alleen oog hebben gehad voor hun eigen financiële gewin en daarbij niet gelet hebben op de bovenstaande schadelijke gevolgen van hun handelen.

Verschillende rollen

De rechtbank baseert de straffen op de rollen die de mannen in het productieproces hadden en de periode waarin zij zich daarmee bezig hielden. 3 van de 6 mannen hadden een essentiële rol: zij zijn betrokken geweest bij de opbouw van het drugslaboratorium en bij het productieproces.

Een 64-jarige man uit Aerdt en een 48-jarige man uit Doetinchem krijgen beiden een gevangenisstraf van 6 jaar. Een 44-jarige man uit Doetinchem krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar. Een 56 jarige man uit Eerbeek krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar en een 41-jarige man uit Gennep een gevangenisstraf van 18 maanden. Tot slot krijgt een man van 31 jaar uit Arnhem een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Ook moet de Arnhemmer een werkstraf van 240 uur uitvoeren.

Schadevergoeding en verdiend geld terugbetalen

De 6 mannen moeten samen een schadevergoeding van ruim 74 duizend euro betalen aan de eigenaar van de loods. De eigenaar van de loods moest namelijk de berg afval opruimen en in die tijd kon hij de loods niet verhuren. Tot slot oordeelt de rechtbank dat de mannen met de productie van amfetamine geld hebben verdiend. Daarom moeten 3 van de 6 mannen ieder 29 duizend euro terugbetalen aan de staat.

Uitspraken